Jasno
17°
Bratislava
Europoslanci odklepli zákaz predaja jednorazových plastových tašiek
Zdielať na

Europoslanci odklepli zákaz predaja jednorazových plastových tašiek

BRUSEL / Koľkokrát ste si kúpili keksíky a keď ste ich rozbalili, tak každý z nich bol zabalený ešte aj osve? V súčasnosti podľa Európskeho parlamentu lámeme rekordy v objeme odpadu z rôznych obalov. Europoslanci odklepli zákaz predaja jednorazových plastových tašiek a chcú tiež, aby si zákazníci mohli nosiť do obchodov vlastné nádoby na potraviny.

Podľa štatistík vyprodukuje ročne každý Európan takmer 190 kilogramov odpadu iba z rôznych obalov. "Potrebujeme lepšie využívať zdroje, ktoré už máme," konštatoval europoslanec Vladimír Bilčík (DEMOKRATI, EPP). "Je stará známosť, že v Dunaji je dnes viac plastových odpadov ako rýb a pritom naozaj mnohé sú úplne zbytočné," reagoval podpredseda európskeho parlamentu Martin Hojsík (PS, RE).

Keksíky balené po jednom, či niektoré doteraz pridávané chemikálie v jednorazových obaloch sa plánujú zakázať. Hovorí o tom nová, takzvaná obalová legislatíva. "Potom ďalšia vec sú jednorazové obaly, s ktorými chce EÚ skoncovať do roku 2030," informoval europoslanec Robert Hajšel (SD). "Je kľúčové to, aby sme predražili tie obaly, ktoré škodia životnému prostrediu," povedal europoslanec Eugern Jurzyca (SaS, ECR).

Na začiatok by tak odradili ľudí od ich používania. Výnimku by ale mali dostať malé prevádzky jedální. "Nie je riešením presedlať z jednorazových plastov na jednorazový papier, pretože treba mať na mysli aj to, že ten papier sa vyrába zo stromov," zdôraznil europoslanec Michal Wiezik (PS, RE). "Každopádne smerom, že chceme redukovať plasty a obaly, je podľa mňa správny a naozaj by sme sa mali zamyslieť nad tým, čo je a čo nie je možné urobiť," vyjadrila sa europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (SMER-SD).

Zákazníci si budú môcť nosiť vlastné obaly na potraviny a niektorí obchodníci budú musieť akceptovať, ak si napríklad prídeme jedno chladené načapovať do vlastnej fľašky. "Je kľúčové mať rovnaké podmienky pre pivárov, vinárov, výrobcov tvrdého alkoholu," uviedol europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy