Jasno
20°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Cestovný ruch sa pomaly dostáva z kovidovej krízy. Stále však chýbajú cudzinci
Zdielať na

Cestovný ruch sa pomaly dostáva z kovidovej krízy. Stále však chýbajú cudzinci

BRATISLAVA / Cestovný ruch sa na Slovensku pomaly dostáva z kovidovej krízy. Podľa Asociácie hotelov a reštaurácií je obsadenosť na úrovni 50 percent. Stále však chýbajú zahraniční hostia a druhým problémom je nedostatok personálu.

V slovenskom cestovnom ruchu to vyzerá konečne na reštart po pandémii koronavírusu, aj keď v hoteloch hostia stále chýbajú, najmä tí zahraniční. "Reštart nie je taký rýchly ako v iných krajinách. 60 percent prenocovaní na Slovensku tvoria domáci návštevníci, čo je potešiteľné. Lepší by bol ale pomer 60 zahraničných 40 domácich," priblížil Marek Harbulák, generálny riaditeľ Asociácie hotelov a reštaurácií.

Napríklad v kúpeľoch, kam chodia aj ľudia v rámci zdravotnej starostlivosti, stále nemajú naplnenú kapacitu. "Nie je veľmi jednoduché naskočiť naspäť do vlaku, ktorý bol v roku 2019, kedy cestovný ruch zaznamenal absolútny boom. Myslím si, že potrvá ešte nejaký rok - dva, kým sa vrátime naspäť do toho čo bolo," uviedla Tamara Šatanková, ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov.

Cestovnému ruchu, okrem turistov, chýbajú aj zamestnanci. "Chýbajú naozaj tí najzákladnejší zamestnanci ako sú kuchári, chyžné, obslužný personál," priblížila Šatanková.

V jednom z tatranských hotelov sú už vianočné i silvestrovské pobyty vypredané. Relax i tatranská príroda sú tým, čo sem turistov najviac láka. "Silvester už máme na 90 percent vypredaný. 50 percent sú stali hostia, ktorí k nám chodia každoročne," potvrdila Júlia Safková, riaditeľka hotela v Starej Lesnej. 

Vo všeobecnosti ale v Tatrách platí, že hotelové kapacity sa zapĺňajú priebežne. Pobyty si objednávajú nielen domáci, ale aj zahraniční turisti. "Voľné kapacity samozrejme ešte sú, momentálne je obsadenosť na úrovni 50 percent a viac," uviedla Lucia Blašková, riaditeľka OOCR Vysoké Tatry.

Po kovide sa rezervácie rozbiehali veľmi pomaly, hostia si pobyty objednávali na poslednú chvíľu, teraz sa to podľa riaditeľky hotela začína meniť. "Tento rok už naozaj vidieť, že ľudom sa znova vracia chuť cestovať a tráviť Vianoce takto," uviedla Safková. V januári by malo vzniknúť priamo aj ministerstvo pre cestovný ruch a školstvo. Asociácia hotelov a reštaurácií tento krok víta a dúfa tak vo väčší záujem zo strany štátu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy