Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Odzvoní plynovým kotlom aj u nás? Na Slovensku sú stále najrozšírenejšie
Zdielať na

Odzvoní plynovým kotlom aj u nás? Na Slovensku sú stále najrozšírenejšie

BRATISLAVA / Plyn, elektrina alebo biomasa? Slovenské domácnosti si majú ešte stále možnosť vybrať, akým spôsobom budú v zime vykurovať. V Nemecku však už plynovým kotlom definitívne odzvonilo. Od roku 2028 ich nebude možné používať vôbec. Zisťovali sme preto, či niečo podobné hrozí aj na Slovensku a aký by to malo vplyv na naše peňaženky.

Plyn je stále najrozšírenejší

​Plyn je ešte stále na Slovensku najrozšírenejší a cenovo najdostupnejší zdroj tepla. Starými kotlami a pecami na tuhé palivo však stále vykuruje približne 400 tisíc domácností. Ich emisná stopa je značná, čo nie je dobrá pre životné prostredie ani pre zelené plány Európskej únie, ktorej cieľom je do roku 2050 dosiahnuť uhlíkovú neutralitu.

Prechod napríklad na tepelné čerpadlá by bol finančne veľmi bolestivý

U nás by bol rýchly prechod napríklad na tepelné čerpadlá finančne veľmi bolestivý. Mohol by ohroziť bezpečnosť dodávok tepla a zároveň prehĺbiť energetickú chudobu na Slovensku. "Tá náhrada by si vyžiadala náklady na úrovni zhruba 39 miliárd eur. Naopak, finančne výhodnejšou alternatívou je využívať viaceré zdroje," uviedol Richard Kvasňovský, výkonný riaditeľ SPNZ. Do úvahy treba brať aj fakt, že slovenské domácnosti priemerne za rok usporia okolo 1 200 eur. "Veľký rozsah úspor by bol minutý pri prechode na tepelné čerpadlá, to znamená, že pre Slovákov by to bolo veľmi drahé," priblížil Martin Hollý, generálny riaditeľ SPP - distribúcia.

Plyn budeme používať ešte niekoľko desaťročí

Pri novostavbách sú tepelné čerpadlá jasná voľba, no pri starších domoch je ešte stále výhodnejšie vymeniť starý kotol za moderný kondenzačný. Okrem toho, plyn budeme na Slovensku používať ešte niekoľko desaťročí. "Plyn sa nečrtá ešte dlho ako nejaký stratový podnik, čiže ja by som určite nehovoril ľuďom, aby už neinvestovali do plynových kotlov a podobne," uviedol europoslanec Robert Hajšel, člen výboru ITRE. 
"Keď dnes vymeníme ten starý atmosferický kotol za kondenzačný, okamžite ušetríme 20 percent na spotrebe a tiež 20 percent na emisiách a tým tej klíme tiež pomôžeme," doplnil Martin Slabý, predseda ČPS.

Európska smernica neobsahuje explicitnú povinnosť zakázať v členských štátoch používať plynové kotly ku konkrétnemu termínu. Z domácností tak nezmiznú ani po roku 2029. "Tie najmodernejšie už v súčasnosti dokážu spaľovať a využívať biometán, ale zároveň aj zmes vodíka a zemného plynu a tým prispievať k dekarbonizácii vykurovania," ozrejmil Kvasňovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy