Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Unimobunky v Telgárte majú, nasťahovať sa do nich ale nemôžu. Ľudia po požiari ostávajú v stanoch
Zdielať na

Unimobunky v Telgárte majú, nasťahovať sa do nich ale nemôžu. Ľudia po požiari ostávajú v stanoch

TELGÁRT / Hoci od požiaru v Telgárte ubehli už viac ako 3 mesiace, ľudia stále prespávajú v stanoch a komunitnom centre. Na obecnom pozemku pribudlo vyše 20 unimobuniek z peňazí schválených predchádzajúcou vládou. Ľudia sa do nich ale nasťahovať stále nemôžu - chýba povolenie od elektrikárov.

​​Noci v Telgárte sú chladné, teploty klesajú k nule. Ľudia aj naďalej prespávajú v stanoch, rodiny s malými deťmi v komunitnom centre. Na obecnom pozemku už stoja unimobunky, no nateraz zostávajú prázdne. "Všetci sú nedočkaví. Sú tu už príliš dlho na to, aby mali dobrú náladu. Takže frustrácia tu je, ľudia očakávajú, že sa čím skôr nasťahujú," priblížil Jozef Štajer, starosta Telgártu.

Chýba povolenie od elektrikárov. Pri podávaní žiadosti o pripojenie urobili chybu, a tak museli posielať novú. "Mali sme podanú žiadosť na odber 130 kilowattov a na to je potrebné vybudovať trafostanicu. Máme dať žiadosť pre odber trikrát 200 ampérov, čo je 132 kilowattov, a bude možné urobiť pripojenie novým rozvádzačom z existujúcej trafostanice," ozrejmil Ondrej Lunter predseda Banskobystrického samosprávneho kraja.

Stredoslovenská distribučná tvrdí, že situácia by mohla byť vyriešená do dvoch týždňov. "Musíme pristúpiť k výmene trafa. To si vyžiada niekoľko dní. Aj podľa zákona musíme vyrozumieť odberateľov, že bude odstávka elektriny," uviedol Miroslav Gejdoš, Stredoslovenská distribučná.

V postavených unimobunkách nájdu dočasné ubytovanie všetky rodiny, ktoré letný požiar pripravil o strechu nad hlavou. "Mimoriadna situácia by mala skončiť zapojením tohto mestečka a ubytovaním rómskych spoluobčanov," informoval Ondrej Filipiak, prednosta Okresného úradu v Brezne.

Ide o vyše sto ľudí, z toho je 60 detí. Je to dočasné riešenie na dobu dvoch rokov. Za ten čas musí samospráva vymyslieť trvalé riešenie. Tým by mala byť svojpomocná výstavba. "Nikto nič nedostane zadarmo, ale cez mikrogranty budú vytvorené pôžičkové schémy, obyvatelia si budú môcť požičať na nákup materiálu," uviedol Lunter.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy