Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Aj v októbri malo Slovensko najvyššiu infláciu v eurozóne. Inde už zažívajú pokles cien
Zdielať na

Aj v októbri malo Slovensko najvyššiu infláciu v eurozóne. Inde už zažívajú pokles cien

BRATISLAVA / Inflácia nám klesá. Podľa rýchleho odhadu Eurostatu klesla aj v októbri oproti septembru. Tam sa ale dobré správy či pocit končia. Pri potravinách je cena stále vysoká a ľudia to pociťujú viac ako inde v eurozóne. A nie je to len pocit. Máme bezkonkurenčne najvyššie zdražovanie medzi krajinami, kde sa platí eurom. Môžu za to viaceré faktory, ale aj naše nezodpovedné vlády.

​Slovensko má opäť jedno nelichotivé prvenstvo. "V súčasnosti platí, že Slovensko má suverénne najvyššiu mieru inflácie z celej eurozóny," uviedol Stanislav Pánis, analytik J&T Banky.

Podľa rýchleho odhadu eurostatu by sme mali v októbri zdražovanie medziročne na úrovni 7,9 percenta. Priemer eurozóny je pritom pod troma a také Holandsko či Belgicko zažívajú výnimočný zjav – defláciu. Teda pokles cien. O tom my môžeme len snívať. "Stojí za tým fakt, že u nás máme stále pomerne vysoké ceny potravín a nákladov na bývanie, to znamená energií a nákladov na dopravu," dodal analytik.

Naše striedajúce sa vlády nešetrili a nechystá sa ani táto. Dobré preto nie sú ani vyhliadky. "Na Slovensku budeme mať stále obdobie síce ustupujúcej, no stále pomerne nepríjemne vysokej inflácie a budúci rok to bude okolo 5 percent alebo niečo vyše 5 percent," informoval analytik Pánis. Keďže inflácia v eurozóne klesá, európska centrálna banka už neplánuje zvyšovať základné úrokové sadzby, ale ani znižovať. Riziká pretrvávajú.

"Vzhľadom na oslabené ekonomiky, na prílišnú zadlženosť a ďalšie nestability, aj geopolitického charakteru," komentoval Robert Halver, šéf analýz kapitálového trhu Badeer Bank. "To môže viesť k tomu, že firmy a domácnosti budú menej sebavedomé a v neistote, pokiaľ ide o budúcnosť, a to bude ďalej tlmiť ekonomický rast," vyjadrila sa Christine Lagardeová, prezidentka ECB. Na poslednej tlačovke k úrokovým sadzbám dostala šéfka ECB aj podpásovku, či neľutuje niečo za svoju prvú polovicu mandátu. "Nezaspievam vám to, ale bola jedna slávna francúzska speváčka (Edith Piaf), ktorá to vedela oveľa lepšie, ako by som to ja kedy zaspievala. Takže neľutujem," dodala Lagardeová. Šéfka centrálnej banky teda svoje rozhodnutia neľutuje, čo však môže byť určite ľúto nám, Slovákom, je fakt, že stále máme najvyššiu infláciu v rámci eurozóny. A tento fakt sa tak rýchlo nemá zmeniť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy