Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Rodinný balíček zasahuje do rozpočtov samospráv. Zvyšovanie daní a poplatkov je na obzore
Zdielať na

Rodinný balíček zasahuje do rozpočtov samospráv. Zvyšovanie daní a poplatkov je na obzore

SLOVENSKO / Škrty v dotáciach na šport, či kultúru a menej starostlivosti o cesty a zeleň. Aj to môže byť dopadom rodinného balíčka. Ten síce na jednej strane pomáha ľuďom, ale na druhej berie príjmy samospráv, ktoré žijú hlavne z daní z príjmov fyzických osôb. Mestá a obce už pristupujú k zvyšovaniu svojich daní a poplatkov, aby sekeru v rozpočtoch vykryli. Porastú aj ceny za hrobové miesta.

Poslanci v uplynulom období schválením rodinného balíčka zobrali značnú časť financií práve samosprávam a tie sú nútené to, čo ľuďom štát ušetril, zobrať z druhého vačku. "Situácia je vážna, viaceré samosprávy to už avizujú, všade sa skloňuje zvyšovanie daní a poplatkov, pretože viaceré samosprávy to neurobili minulý rok," uviedol Jozef Božik, predseda ZMOS. 

Zvyšovaniu daní sa nevyhnú ani dediny a mestá Kysuckého regiónu. Primátor Krásna nad Kysucou Jozef Grapa vraví, že vôbec nie je nadšený takýmto riešením, ale iné im nezostáva. "Ak hľadáme zdroje, ktoré nám boli zobrané štátom, musia sa zvýšiť poplatky ľuďom, ktorí využívajú služby, ktoré zabezpečuje mesto," dodal Grapa.

Hlbšie do vrecka si budú musieť siahnuť aj seniori, či rodičia detí. "Pokiaľ ide o poplatky za materské školy kluby detí, ZUŠ, pokiaľ ide o dane z nehnuteľnosti, tam je vysoká miera predpokladu, že veľká časť obcí a miest pôjde cestou zvyšovania," dodal Božik.

A je možné, že nedostatok peňazí sa odzrkadlí aj pri službách, ktoré mesto poskytuje svojim obyvateľom. Aj starosta Zborova nad Bystricou Juraj Hlavatý hovorí, že miestni musia zaplátať dieru v dedinskom rozpočte. "V našej obci je výpadok zhruba 30 percent z celkového rozpočtu. Aj keď nepokryjeme celý tento výpadok z miestnych daní aj našich obyvateľov to bude stáť o 30 percent viac," dodal Hlavatý.

Dedinčania budú musieť zaplatiť viac aj za svojich nebohých príbuzných, pochovaných na tunajšom cintoríne. "Ku koncu roku 23 budeme zvyšovať dane za stavby z nehnuteľností pre rok 2024," doplnil Hlavatý.

Samosprávy na problém so zostavovaním svojich rozpočtov upozorňovali už v lete. "Hladkajú nás po hlave a rozprávajú ako nám chcú pomôcť. Pričom sú to oni, ktorí spôsobili, v akom stave sú za posledných 13 rokov mestá a obce," objasnil Richard Rybníček, prezident Únie miest Slovenska a primátor Trenčína. "Tá 3/4 miliardy nám, chýba, my sme si vybavili kompenzácie, ale chabé," doplnil Božik. 

"Ministerstvo financií Slovenskej republiky sa momentálne plne sústreďuje na priority Programového vyhlásenia vlády SR a na prípravu štátneho rozpočtu. Neradi by sme preto komentovali akékoľvek návrhy, ktorým musí predchádzať odborná a politická diskusia," vyjadrilo stanovisko Ministerstvo financií SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy