Jasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Milan Lasica ešte nepovedal posledné zbohom: "Píšem vám tento list"
Zdielať na

Milan Lasica ešte nepovedal posledné zbohom: "Píšem vám tento list"

BRATISLAVA / Keď odišiel humorista, dramatik, prozaik, textár, herec, režisér, moderátor a spevák Milan Lasica 18. júla 2021, všetci sa s ním rozlúčili. Nikto netušil, že dva mesiace predtým kývol na spoluprácu s Marekom Kučerom a pustili sa do projektu Básnenie - posledného albumu, ktorý Lasica naspieval len pár mesiacov pred svojim odchodom.

V stredu, 1. novembra, sa rozhodol autor projektu zverejniť prvú pieseň z pripravovaného utajeného posledného albumu Básnenie s názvom List do vetra, ktorej autorom je Miroslav Válek. Vy si ju môžete vypočuť a pozrieť klip:

Prvá myšlienka o albume

"Prvý impulz vznikol počas nahrávania piesne Predstavujem si krajinu, ktorá bola venovaná spomienke na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú," hovorí autor projektu Marek Kučera. Bola to ich prvá spolupráca. Kučera bol očarený profesionalitou, ktorú počas nahrávania Lasica predviedol. "Fascinovalo ma, ako pristupuje k práci. Nestrácal čas. Žiadne zbytočné reči. Šiel priamo na vec. Od momentu, ako sme ho vyzdvihli pred domom, a ako opustil nahrávacie štúdio, ubehlo 23 minút," opísal príbeh tvorby piesne Predstavujem si krajinu autor projektu Básnenie. Netrvalo to dlho a oslovil Lasicu opäť.

O albume nevedela ani rodina

"Pán Lasica, čo keby sme, tentokrát, zhudobnili Vám blízke básne, ktoré by ste následne naspievali?“ - „Povyberajte ich a potom sa mi ozvite,“ odvetil Lasica a zložil telefón. Marek Kučera začal chodiť po knižniciach, antikvariátoch, kníhkupectvách a pátral po vhodných básňach. "S následným výberom štyridsiatich básni sme sa o niekoľko mesiacov stretli s Lasicom v kaviarni," prezradil viac z tvorby pripravovaného posledného albumu Milana Lasicu jeho autor. Celé nahrávanie prebehlo v apríli a máji roku 2021. A bolo prísne utajené. "Dokonca aj Lasicova rodina sa o ňom dozvedela až po jeho smrti. S Lasicom sme totiž mali gentlemanskú dohodu – kým projekt nedokončíme, nikomu o ňom nepovieme," vysvetlil Kučera. 

Dielo, ktoré spája ľudí a umenie

​"Sú to už tri intenzívne roky tvorivého procesu i mlčania. No, od samého začiatku Básnenia som cítil, že pracujeme s niečím, čo v sebe nesie silu spájať. Neviem, čo všetko nám zajtrajšky prinesú, ale prajem si, aby Básnenie v tomto duchu pokračovalo a naďalej spájalo umenie a ľudí," vyslovil na záver prianie a posolstvo, ktoré by mal naplniť album. Ten uzrie svetlo sveta budúci rok. Bude obsahovať 11 piesní, ktoré naspieval Milan Lasica.

Ak nechcete čakať a rovno si kúpiť tento album ešte dnes, môžete jeho distribúciu podporiť TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy