Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Taraba odmieta milióny na skúmanie korytnačiek. Koľko stojí ich ochrana?
Zdielať na

Taraba odmieta milióny na skúmanie korytnačiek. Koľko stojí ich ochrana?

BRATISLAVA / Bývalý kandidát SNS za ministra životného prostredia Rudolf Huliak opakovane spochybňoval granty, ktoré ochranári získali na záchranu niektorých ohrozených druhov. Hovorilo sa o všeličom možnom, ale najviac zrejme o korytnačke močiarnej. A teda aj o projekte Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia, ktorý dostal na trojročné obdobie viac ako 650-tisíc eur.

"Mnohí sme nevedeli, že na nejaké porovnanie a skúmanie správania korytnačky močiarnej Slovensko míňa päť miliónov," opísal šéf Slovenskej národnej strany Andrej Danko. "Paradoxne ľudia, ktorí nás najviac kritizujú nás oficiálne nikdy nekontaktovali," reagoval Tomáš Kúšik z Bratislavského ochranárskeho združenia (BROZ).

Spory pri nominácii Rudolfa Huliaka na post ministra životného prostredia sú minulosťou, novým kandidátom strany je Tomáš Taraba. "Budem pokračovať vo svojej agende, aby skutočne finančné zdroje, ktoré sú určené na ochranu prírody, končili v regiónoch, samosprávach a neboli koneční poberatelia výhod mimovládne organizácie," povedal Huliak.

"Projekt bratislavskej mimovládky na ochranu korytnačky močiarnej podporilo ministerstvo z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Ide o projekt žiadateľa Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia. Nenávratný finančný príspevok je 651 194,59 eur za všetky zdroje, pričom príspevok zo zdrojov únie je vo výške 553 515,40 eur," približuje v stanovisku ministerstvo životného prostredia. 

"Z celkového rozpočtu sú tak ako pri iných projektoch 5 percent vlastné zdroje, ktoré musíme my ako žiadateľ vložiť," priblížil Kúšik. 

Ohrozený druh korytnačky močiarnej sa nachádza prevažne na juhu Slovenska a keďže je na pokraji vyhynutia, program na jej záchranu je náročný. Pre jej život sú kľúčové močiare a mokrade, ktoré organizácia čistí, odstraňuje neprírodný odpad. Vodné plochy často rozširujú alebo prehlbujú pre vytvorenie čo najprirodzenejšieho prostredia pre rozmnožovanie.

"Ďalšie opatrenie je ochrana znášok. Vajíčka bývajú často zlikvidované predátormi, sú to najmä líšky, osvedčenou ochranárskou metódou je inštalácia oceľových mriežok a na vyhľadávanie vajíčok používame psa s kynologičkou," priblížil Kúšik zo združenia.

"Pri týchto projektoch sa nám rozteká 90 percent financií. V rámci mnohých projektov financovaných cez ministerstvo nám ide 400-tisíc a ostatné sú premietnuté do nejakých miest a služieb," tvrdí Huliak.

"Informácie o projekte sú od začiatku na web stránke. Je tam 6 projektových pozícií počas troch rokov. Dá sa to ľahko vyrátať, že nejaký nadpriemerný plat tam nevychádza," bránil sa Tomáš Kúšik.

Necelá polovica toho balíka ide na mzdy projektového personálu, ktorý zahŕňa odborníkov, prírodovedcov a v rovnakej miere aj technických pracovníkov. Zvyšná časť je podľa predsedu zameraná na externé služby, ako napríklad pastvu hospodárskych zvierat či kosenie. Tieto služby dodávateľov sú však vyberané na základe verejného obstarávania. Nové vedenie rezortu už avizuje kontroly všetkých projektov.

"Nepovažujeme za prioritu nalievať milióny do skúmania korytnačiek a syslov, keď máme 800 neodkanalizovaných obcí na Slovensku," tvrdí Tomáš Taraba, aktuálny kandidát SNS za ministra životného prostredia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy