Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Poďakovanie za darovaný život: V Martine odhalili pietne miesto pre príjemcov orgánov
Zdielať na

Poďakovanie za darovaný život: V Martine odhalili pietne miesto pre príjemcov orgánov

MARTIN / Darovanie orgánov je aj na Slovensku tak ako všade inde na svete anonymné. Na národnom cintoríne v Martine odhalili výnimočný pamätník. Príjemcovia orgánov tam môžu poďakovať za nenahraditeľný dar a možnosť žiť plnohodnotný život. Najbližšie takéto pietne miesto je až v španielskej Barcelone.

36-ročná Martina má už 9. rok transplantovanú obličku. "Ja som bola pomerne zdravé dieťa, nemala som problémy. Pri bežnej kontrole mi zistili, že mám zvýšený tlak, a obvodný lekár zistil, že mi zlyhávajú obličky," uviedla transplantovaná pacientka Martina Dolniková. Lukáš daroval obličku svojej partnerke, majú spolu dve deti a úplnou náhodou aj rovnakú krvnú skupinu.

"Vesmír je tak nastavený a asi to tak malo byť. Ani sekundu som neváhal," povedal Lukáš Hliviak, darca obličky. "Ja som bola proti tomu a strašne som sa bála rizika, ale nakoniec to dopadlo dobre," vyjadril sa transplantovaná pacientka Silvia Holblingová. Darinka a Peter Mladenovovci prišli pred 13 rokmi o svoju dcéru Zorku. Mladá športovkyňa mala iba 17 rokov, keď náhle zomrela.

"Príčina Zorkinej smrti bola aneuryzma – silné vykrvácanie v mozgu," opísala Zorkina mama. Rodičia napriek obrovskej bolesti a strate milovanej dcéry bez váhania darovali jej orgány. Zorka tak zachránila život 7 ľuďom a dvaja sa vďaka rozhodnutiu jej rodičov na svet pozerajú jej očami. "S tým aj žijeme, že tá Zora je stále s nami, možno sa raz pozrieme niekomu do očí a budú to oči našej dcéry," povedala mama Zorky.

Na Slovensku chýbalo miesto, kde by sa transplantovaní pacienti mohli darcom poďakovať. "Miesta neboli, zapálili sviečku pri kríži, no teraz sa im splnil sen," informoval prednosta transplantačnej chirurgie Univerzitnej nemocnice v Martine Juraj Miklušica.

Pamätník na národnom cintoríne v Martine sa tak stal dôstojným pietnym miestom pre príjemcov orgánov, ktorí tu môžu zapáliť sviečku a poďakovať. "Myslím si, že ľudia, ktorí sa takto obetovali pre iných, by mali mať miesto, kde my môžeme prísť a uctiť si ich pamiatku," dodala Silvia Holblingová. Bronzová plastika zobrazujúca srdce je dielom umeleckého sochára a pracoval na nej bezmála tri mesiace. "Keďže ide o transplantačné oddelenie, už v návrhu som sa rozhodol, že to bude srdce v srdci," avizoval umelecký sochár Milan Orság. Je z polovice anatomické a z polovice lyrické. Podopierajú ho ruky príjemcov, darcov a lekárov.

Súvisiace články