Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Silný vietor na Orave: V niektorých lokalitách boli bez energie
Zdielať na

Silný vietor na Orave: V niektorých lokalitách boli bez energie

ORAVSKÁ LESNÁ / Silný vietor spôsobil v piatok v lokalitách Oravice, Vitanová a Oravská Lesná rozsiahlejšie výpadky elektriny. Viac ako tisíc odberných miest bolo bez elektrickej energie. TASR o tom informoval hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš.

Silný vietor zanechal za sebou spúšť. Rúcal stromy a viac ako 1 000 domácností ostali v tme, bez elektriky.
Od večera cestári, pilčíci, hasiči a dobrovoľní hasiči z Vitanovej a Habovky prepiľovali stromy.

"Stromy popadané na vedenia vysokého napätia a poškodené izolátory vyradili z prevádzky 17 distribučných trafostaníc," konkretizoval hovorca.

“Fúkal silný vietor s rýchlosťou 22 až 25 km/h. Človek sa bojí o svoj život. V nočných hodinách, keď treba odstraňovať takéto následky, je to nebezpečné.  Odrezalo jeden jazdný pruh, prerezali sme, aby bola prejazdná cesta, a šli sme preč. Stromy ohrozovali život robotníkov,” informoval cestár Správy ciest ŽSK Róbert Motýľ. 

Stovky stromov popadalo na elektrické vedenia. Aby ich mohli lepšie prepíliť, stromy z elektrického vedenia sťahovali pomocou lán. Po pilčíkoch nastúpili elektrikári. Vo výškach opravovali elektrické vedenia. Trpezlivosťou sa museli obrniť aj kolegovia s deťmi z Bratislavy a Hradca Králové. Nešla im ani chladnička, ani šporák, nútení boli variť v kotlíku na priedomí chaty.

“Teraz nám chladnička už ide na elektrocentrálu, ktorú sme si zadovážili. Takže chladnička a pípa, to najdôležitejšie,” povedal turista Marek Tholth. Elektrikári všetko stihli opraviť už v poobedňajších hodinách, takže ani 1 domácnosť nie je bez elektriny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy