Polojasno
17°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Po zemetrasení boli na východe Slovenska zaznamenané slabé dotrasy
Zdielať na

Po zemetrasení boli na východe Slovenska zaznamenané slabé dotrasy

PREŠOV / Predpovedať zemetrasenie nie je možné, ale je možné predpovedať, akú ničivú silu by mohlo mať, keď k nemu dôjde. Na to však Slovensko potrebuje mať seizmickú sieť aspoň na štandardnej európskej úrovni. Lenže chýbajú peniaze aj odborníci. Máme ich iba sedem na celé Slovensko. Navyše, na našom území sa kopí seizmické napätie a nikto nevie, kedy to takpovediac rupne, a či len zľahka alebo poriadne. Viac sa dozviete vo videu.

Dva slabé dotrasy zaznamenali seizmológovia po zemetrasení, ktoré v pondelok (9. 10.) zasiahlo východ Slovenska. Ústav vied o Zemi Slovenskej akadémie vied (SAV) o tom informuje na sociálnej sieti. ​"V súvislosti s hlavným otrasom 9. októbra o 20.23 h s lokálnym magnitúdom 4,9 boli zatiaľ v blízkej epicentrálnej oblasti seizmometricky určené dva slabé dotrasy. V pondelok o 20.39 h s magnitúdom 1,3 v hĺbke 3,2 kilometra a v stredu (11. 10.) o 4.15 h s magnitúdom 1,5 v hĺbke 1,9 kilometra, ktoré bolo aj makroseizmicky slabo pocítené. Ďalších deväť dotrasov malo magnitúdo pod 1," uvádza Ústav vied o Zemi SAV.

​Manuálna analýza dotrasov bude podľa neho pokračovať. Rovnako pokračuje zber elektronicky poslaných makroseizmických dotazníkov na webstránke www.seismology.sk. K piatkovému (13. 10.) ránu bolo spracovaných 2335 hlásení z 504 lokalít.

Tlačová beseda Univerzity Komenského v Bratislave a Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied:

"V teréne v širšej epicentrálnej oblasti od utorka (10. 10.), respektíve stredy pôsobia samostatne tri seizmologické tímy našich pracovníkov a doktorandov v počte osem osôb. Je to maximum, čo sa dalo v priebehu 12 hodín po zemetrasení zorganizovať. Priamo v teréne sa podarilo stiahnuť údaje z pamäťovej karty z lokálnej seizmickej stanice vzdialenej desať kilometrov od epicentra," približuje Ústav vied o Zemi SAV.

"Rozsah dokumentovaných škôd sa stále zvyšuje. V širšej epicentrálnej oblasti je veľa väčších aj malých obcí, kde v súčinnosti s obecným úradom, zložkami civilnej ochrany a hasičmi statici posudzujú škody. Škody menšieho rozsahu sú hlásené aj z okresných miest Vranov nad Topľou a Humenné," dopĺňa Ústav vied o Zemi SAV.

Ako pokračoval, pri niektorých komínoch, ktoré ostali stáť, bola pozorovaná zvláštnosť - rotácia o 30 stupňov, aká bola opisovaná napríklad po zemetrasení v Dobrej Vode v roku 1906. "Zemetrasenie sprevádzal silný zvukový efekt - dunenie, ale svedkovia opisujú tesne pred zemetrasením aj žiaru, čo by mohol byť piezoelektrický efekt trenia hornín bohatých na kremeň (pieskovce). Tomuto javu je potrebné sa viac venovať," uvádza ústav s tým, že celkové škody na nehnuteľnostiach a infraštruktúre sa budú pohybovať v miliónoch eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy