Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Vláda nariadila vyššie platy zamestnancov domova dôchodcov. Obec na to ale nemá
Zdielať na

Vláda nariadila vyššie platy zamestnancov domova dôchodcov. Obec na to ale nemá

ZBOROV NAD BYSTRICOU / Kysucká dedina Zborov nad Bystricou sa ocitla v neľahkej situácii, ktorú vlastne spôsobil tamojší domov dôchodcov. Určite však za to nemôžu klienti. A ani zamestnanci, ktorým obec musí zvyšovať platy.

Zvyšovanie miezd ich mimoriadne zasiahlo

Domov dôchodcov v Zborove nad Bystricou mimoriadne zasiahlo povinné zvyšovanie platov. "Vláda prijala nariadenia, kde zvyšuje platy zamestnancom o 17 percent," informoval Juraj Hlavatý, starosta obce Zborov nad Bystricou

Starosta vraví, že úplne súhlasí s tým, aby ľudia, ktorí tu pracujú, zarobili viac peňazí. Veď sa o penzistov starajú vzorne a s láskou. Lenže  podľa jeho slov vláda tento krok akosi nedomyslela. "Je nesystémové, aby zvyšovala mzdy o 17 percent a príspevok, ktorý patrí zariadeniam sociálnych služieb zvyšovala o 6,9 percent," uviedol Hlavatý.

Prevádzku nie je jednoduché udržať

V súčasnosti nie je jednoduché udržať prevádzku tohto zariadenia. "Vzhľadom na to, že ceny potravín a energií rastú, nemôžeme si dovoliť finančne to všetko pokryť," priblížila Jolana Jánošíková, hospodárska domova dôchodcov. Podľa starostu je potrebné, aby to štát kompenzoval. "Na obdobie 3. a 4. kvartálu rezort vyčlenil viac ako sedem miliónov eur," informovala Kristína Korenková, hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Boja sa, že bude musieť dôjsť k zvýšeniu poplatkov

V Zborove nad Bystricou mzdy platí obec. Časť prostriedkov dostáva od štátu a druhú časť tvoria poplatky od dôchodcov, ktorí tam žijú. "Platím 517 eur za pobyt a stravu," priblížila ​penzistka žijúca v domove dôchodcov

Vedenie obce sa obáva, že bude musieť pristúpiť k nepopulárnemu riešeniu, a to k zvyšovaniu poplatkov. Štát ale avizuje, že na budúci rok má pre domovy dôchodcov vyčlenených viac peňazí. "Od 1.1.2024 štát navýši finančný balík poskytovateľom sociálnych služieb vo vybraných zariadeniach o viac ako 35 miliónov eur," uviedla Korenková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy