Oblačno
18°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Po zemetrasení sa objavujú problémy s nehnuteľnosťami, ľudí trápia aj poškodené kostoly
Zdielať na

Po zemetrasení sa objavujú problémy s nehnuteľnosťami, ľudí trápia aj poškodené kostoly

HORNÝ ZEMPLÍN / Po pondelkovom zemetrasení odborníci hlásia ešte viac ako desať dotrasov. Boli však podstatne slabšie. Ľudí trápia predovšetkým poškodené komíny. Vedci v tejto súvislosti upozorňujú na zaujímavý jav - komíny rotovali o 60 stupňov. Škody sa pohybujú v miliónoch eur. ZMOS zriadil transparentný účet.

Do zoznamu nehnuteľností na zbúranie pribúdajú aj také, s ktorými sa nepočítalo. Napríklad dom rodiny Behunovej v Baškovciach. Bývali tu manželia s troma deťmi. Komín spadol a poškodil strechu. Na ňom začali dávať dole obklad. Netušili, čo je pod ním a opadaná omietka pribúdala každým dňom. Odsťahovali sa k babke. Rady odborníkov na vysťahovanie však nie každý poslúchol. "Odporúčajú mi presunúť sa na základe toho, že môže veža spadnúť a že by bol som ohrozený. Zatiaľ som tam, niekedy nevieme povedať, že čo Pán Boh tým mieni povedať. Možno neskoršie pochopíme," povedal kňaz farnosti.

Podľa Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied bola v súvislosti s hlavným pondelkovým otrasom zaznamenaná desiatka dotrasov. Väčšina z nich mala magnitúdo menej ako jeden. Pre zimou ľudí trápia hlavne poškodené komíny. V tejto súvislosti vedci zaregistrovali jednu zaujímavosť. "Pri niektorých, ktoré ostali stáť, bola pozorovaná zvláštnosť – rotácia o 60 stupňov, aká bola opisovaná napríklad po zemetrasení v Dobrej Vode v roku 1906," vyjadril stanovisko Ústav vied o Zemi SAV.

Minimálne v Ďapalovciach odborníci zaznamenali zmeny výšky hladiny podzemných vôd, no napríklad v Rafajovciach sa objavil nový prameň. "Zemetrasenie sprevádzal silný zvukový efekt – dunenie, ale svedkovia opisujú tesne pred zemetrasením aj žiaru," dodal Ústav vied o Zemi SAV. Išlo zrejme o piezoelektrický efekt trenia hornín bohatých na kremeň. Javu sa budú venovať viac. Celkové škody na nehnuteľnostiach a infraštruktúre sa pohybujú v miliónoch eur. ZMOS zriadil transparentný účet na pomoc obciam - SK9309000000005208597726. 

Veriacich trápia poškodené kostoly. Stále nie je jasné, ktoré ostanú zachované. V prípade pamiatkovo chránených by zrejme lacnejšie bolo vybudovanie nových chrámov. "Istotne bolo by to lacnejšie, lebo tie zásahy do opráv podľa pokynov pamiatkarov sú dosť náročné a aj finančne náročné," poznamenal Bernard Bober, košický arcibiskup.

Peniaze na riešenie budú hľadať, kde sa dá. Malé dedinky to samé neutiahnu. "Ja nemôžem zamestnať 1 pomocného pracovníka, ja tu kosím sám, ja tu keď treba aj murujeme aj robím elektriku aj všetko, proste keď chceme vyžiť nejakým spôsobom," objasnil Jaroslav Vasiľ, starosta obce Jankovce. "Ja by som bol že by ten kostol sa dal opraviť a jednoznačne. de facto majetok cirkvi, ale cirkev sme my. Ľudia na 99 percent prispievajú na jeho prevádzku aj na výstavbu aj na chod," priblížil Stanislav Rakar, starosta obce Nižná Sitnica. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy