Polojasno
16°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Po zemetrasení si nevydýchli. Policajti a hasiči sú non-stop v teréne
Zdielať na

Po zemetrasení si nevydýchli. Policajti a hasiči sú non-stop v teréne

HORNÝ ZEMPLÍN / Hasiči pomáhajú od skorého rána až do zotmenia v obciach postihnutým zemetrasením. Policajti sú v teréne non-stop. Na pomoc sú odkázaní hlavné starší a osamelí ľudia. Na záchranné zložky číhajú nástrahy a škody odstraňujú aj na piaty deň po zemetrasení.

​V oblastiach postihnutých zemetrasením bola vyhlásená mimoriadna situácia. Policajný zbor v nich posilnil výkon služby. Situáciu monitorujú nepretržite. V teréne boli aj dnes statici. V Nižnej Sitnici je podľa slov starostu poškodených 90 percent všetkých príbytkov. "Budujete ako lastovička hniezdo celý život a behom 15 sekúnd odíde. Je to náročná situácia," opísal situáciu starosta obce Nižná Sitnica Stanislav Rakar.

Obyvatelia stále žiadajú o pomoc hasičov

Obyvatelia zároveň starostom hlásia, kde potrebujú hasičov, a to hlavne pri asanácii poškodených komínov. Odstraňovali aj tie z budovy košarovskej školy. "Tak ono stále každý deň niečo sa vyskytne nové, stále ďalšia trhlina sa ukáže. Fakt neviem, čo bude ďalej," uviedla Daniela Durkajová, riaditeľka Základnej a materskej školy Košarovce. Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Prešov Miroslava Knišová upresnila, že doposiaľ bolo v súvislosti s odstraňovaním následkov zemetrasenia nasadených 111 príslušníkov so 41 kusmi hasičskej techniky.

Policajné zložky v bežnej práci obmedzené nie sú

Jednotlivé policajné okresné riaditeľstvá sú v neustálom kontakte so starostami. Napriek tomu ale štandardný výkon služby narušený nie je. "Posilnenie výkonu služby nemá dopad na činnosť policajných hliadok v rámci iných územných časti obvodu  a ich činnosť je riadne zabezpečená tak, ako tomu bolo pred vznikom tejto mimoriadnej situácie," ubezpečila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Prešov Jana Ligdayová.

Policajti kontrolujú aj dodržiavanie zákazu približovať sa k rizikovým objektom. Cesta v blízkosti najviac poškodeného kostola v obci Jankovce je uzavretá. A pokyny, kde sa nemôžu pohybovať, dostali aj obyvatelia okolitých domov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy