Jasno
17°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Vláda chce motivovať lekárov k založeniu ambulancie. Ďalšia výzva má byť atraktívnejšia
Zdielať na

Vláda chce motivovať lekárov k založeniu ambulancie. Ďalšia výzva má byť atraktívnejšia

BRATISLAVA / Slovensku aktuálne chýba 713 pediatrov a všeobecných lekárov pre dospelých. Vláda sa pokúsila motivovať lekárov k založeniu ambulancie sumou 60-tisíc eur, no uspelo iba 22 žiadateľov. Podmienky čerpania pomoci z Plánu obnovy vraj boli veľmi prísne. Ďalšia výzva by už vraj mala byť pre lekárov nielen atraktívnejšia, ale mala by priniesť aj jednoduchší spôsob, ako získať dotáciu. Viac sa dozviete vo videu.

Všeobecní lekári a pediatri sa môžu opäť uchádzať o príspevok na vznik novej ambulancie. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zmenilo niektoré podmienky pre žiadateľov, zvýšilo aj maximálnu sumu príspevku. Na podporu vzniku ambulancií je z plánu obnovy k dispozícii ešte viac ako 9,25 milióna eur. Zástupcovia rezortu o tom informovali na utorkovej tlačovej konferencii.

Minister zdravotníctva Michal Palkovič upozornil, že situácia v ambulantnej sfére je kritická, preto je potrebné ju podporovať. Ide v poradí o druhú možnosť lekárov uchádzať sa o nenávratný finančný príspevok na vznik novej ambulancie v poradí druhýkrát. "Po prvom roku trvania výzvy ministerstvo identifikovalo potenciál na úpravu výzvy v rámci jej každoročnej aktualizácie. Navrhované zmeny boli odkomunikované so samosprávnymi krajmi," vysvetlil rezort s tým, že výzva sa bude revidovať aj v ďalších kolách.

Medzi najzásadnejšie zmeny patrí navýšenie maximálneho príspevku z 50 tisíc na 80 tisíc eur, nová právomoc pre vyššie územné celky či rozšírenie okruhu oprávnených žiadateľov. O príspevok budú môcť žiadať aj lekári, ktorí si ambulanciu založili v období od 1. januára do 31. júla 2022 či právnické osoby. Skráti sa tiež skúmanie profesijnej histórie z 32 na 12 mesiacov. Po novom bude príspevok vyplácaný jednorazovo, nie v štyroch platbách a medzi ďalšie zmeny patrí napríklad aj debyrokratizácia.

Výška príspevku bude závisieť od stupňa ohrozenia okresu z pohľadu nedostatkovosti lekárov, pričom je určený pre čierne (80 tisíc eur), červené (70 tisíc eur) a oranžové (60 tisíc eur) okresy. Ich mapa je dostupná na webe ministerstva. "Počet príspevkov na čierne a červené okresy je v gescii MZ SR. Výber konkrétnych oranžových okresov je nová samostatná kompetencia VÚC," ozrejmil rezort. Samosprávy budú môcť v rámci svojho kraja ad hoc alokovať maximálne päť príspevkov pre špecializáciu všeobecné lekárstvo a päť pre pediatriu.

Predseda združenia samosprávnych krajov SK8 Jozef Viskupič zmeny v rámci podmienok výzvy víta. "Úprava podmienok, do ktorej mali možnosť zasiahnuť župy, ktoré terén poznajú dôvernejšie, pomôže naplniť chýbajúce kapacity a starostlivosť ostane aj naďalej zachovaná," skonštatoval.

Prijímateľ príspevku sa okrem iného zaväzuje najmenej päť rokov prevádzkovať všeobecnú ambulanciu v danom okrese. V opačnom prípade je povinný financie alebo ich časť vrátiť. Žiadatelia sa môžu do výzvy zapojiť od utorka do júna 2024. Všetky potrebné informácie nájdu na webe novaambulancia.sk

V rámci výzvy na podporu vzniku nových ambulancií z plánu obnovy chce ministerstvo do roku 2026 finančne podporiť vznik vyše 120 ambulancií v ohrozených regiónoch. Na tento účel bolo vyčlenených desať miliónov eur. V prvom kole, ktoré rezort spustil v septembri 2022, bolo úspešných 22 žiadateľov. "Osemnásť, respektíve 19 ambulancií už funguje s tým, že sa ďalej vyhodnocujú žiadosti tak, aby sa naplnil plán," ozrejmil Palkovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy