Zatiahnuté
17°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Podľa lekárov je teraz správny čas na očkovanie proti chrípke. Máme dostatok vakcín?
Zdielať na

Podľa lekárov je teraz správny čas na očkovanie proti chrípke. Máme dostatok vakcín?

BRATISLAVA / Aj napriek tomu, že sa očkuje od októbra do marca, treba vystihnúť obdobie, kým sa chrípka nezačne šíriť medzi ľuďmi. Epidemiológovia hovoria, že v tomto období môže nabrať na sile aj nová mutácia koronavírusu, s ktorou si však nová vakcína vie poradiť.

Spomíname si na minuloročnú chrípkovú epidémiu, ktorá nás otravovala pred Vianocami a začiatkom roka. Vysoká chorobnosť potrápila najmä rodičov a ich deti. Priebeh chrípky môže byť rôzny. "Od vysokých teplôt, vysokých bolestí svalov, kĺbov, výrazného dráždivého suchého kašľa. toto ochorenie je vírusové, môže sa skomplikovať bakteriálnou infekciou," priblížila Elena Prokopová, Hlavná odborníčka pre primárnu pediatriu. Následne môže chrípka vyústiť do zápalu pľúc alebo srdcového svalu. Lekári tvrdia, že je dôležité, aby sme sa chránili. Vakcín je vraj dostatok. "Nemám pocit, že vakcíny chýbajú. máme možnosť očkovať chrípku viacerými typmi vakcín. Špeciálna detská nosová vakcína by mala byť na Slovensku v priebehu 10 až 14 dní," dodala Prokopová.

Nemali by sme zabúdať ani na to, že na Slovensku dominuje nový subvariant omikronu a v jesenných a zimných mesiacoch nás môže oveľa viac potrápiť. Zaočkovať sa proti nemu môžu ako dospelé osoby aj deti. Od novembra by mala byť dostupná pre deti vo veku od 6 mesiacov do 11 rokov aj nová vakcína. "NCZI eviduje v systéme k 5. októbru 2 333 osôb zaočkovaných novou vakcínou," vyjadrila sa hovorkyňa NCZI Veronika Daničová. Očkovanie sa aktuálne na Slovensku vykonáva vo vybraných očkovacích zariadeniach zverejnených na stránke ministerstva zdravotníctva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy