Oblačno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Rok 2023 môže byť najhorúcejším. Letné mesiace boli rekordne teplé
Zdielať na

Rok 2023 môže byť najhorúcejším. Letné mesiace boli rekordne teplé

BRATISLAVA / Európska služba pre monitorovanie klímy Copernicus oznámila, že tento rok je na dobrej ceste stať sa doteraz najhorúcejším. Najteplejšie boli aj uplynulé mesiace september, august, júl či jún, teda aj celé leto. Na Slovensku to však celkom neplatí. Spomínané mesiace i celé leto síce patria k najteplejším, ale podľa SHMÚ neprekonali slovenské rekordy.

Rekordne teplý júl, august, september, a teda celé leto bolo celosvetovo najteplejším v histórii meraní.

"Podľa programu Copernicus na základe priemeru z rokov 1951 až 1980 boli tie odchýlky napr. za august v rámci celej Zeme o 6,8 stupňov," vyjadril sa meteorológ Samuel Bacák. Júl ale nebol v Európe najteplejší, iná reč je o auguste a tiež o septembri. "Taktiež podľa služby Copernicus to bol globálne najteplejší september s odchýlkou 0,93 nad dlhodobý priemer," dodal Bacák.

V septembri priemerná teplota planéty stúpla až o pol stupňa oproti doteraz nameraným maximálnym priemerným teplotám. Podľa vedcov ide o alarmujúci nárast a myslia si to aj obyvatelia južnej a juhozápadnej Európy, kde panujú horúčavy aj počas týchto dní. "To, čo máme teraz, sú letné horúčavy typické skôr pre začiatok júla alebo koniec augusta," povedala Raquel. "Je to podľa mňa v dôsledku zmeny klímy. Môj starý otec hovoril o častých zimných mrazoch a snehových búrkach, môj otec ich zažil len občas a ja iba raz," opísal Pablo.

Tohtoročné leto bolo podľa Svetovej meteorologickej organizácie na zemskej severnej pologuli najteplejšie v histórii meraní a vyzerá to tak, že bude aj najteplejším rokom. Tohtoročné leto na Slovensku síce patrilo k najhorúcejším v histórii meraní, ale nebolo rekordne teplé. "Bolo o 0,7 stupňa teplejšie ako dlhodobý priemer rokov 1990 až 2020 na základe pozorovaní SHMÚ," oznámil meteorológ Bacák.

V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi napríklad najvyššie teploty boli výrazne nižšie. "Podľa SHMÚ 36,5 na juhu Slovenska, napríklad vlani bolo 40 a rok predtým 39," avizoval meteorológ. Padali však lokálne rekordy napríklad v počte tropických dní za sebou. Na juhozápade to bolo od 13. do 28. augusta. Teplé letné, ba ja tropické dni sa objavovali aj v septembri a nadpriemerné teploty máme aj dnes. "Už sa to začína lámať, v nedeľu príde zásadnejší zlom, malo by sa výraznejšie ochladiť," zakončil Samuel Bacák. Potom to opäť vyzerá na teploty nad 20.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy