Polojasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Recept na nedostatok učiteľov? Na západnom Slovensku by si mohli polepšiť
Zdielať na

Recept na nedostatok učiteľov? Na západnom Slovensku by si mohli polepšiť

BRATISLAVA / Minister školstva zanecháva nástupcovi, tak ako sľúbil, recept ako vyriešiť katastrofálny nedostatok učiteľov v bratislavskom kraji. Tabuľkové platy by sa podľa návrhu meniť nemali, no v regiónoch ako je napríklad hlavné mesto by podľa špeciálneho koeficientu škola dostala vyššiu sumu na mzdy a riaditeľ by ju rozdelil pedagógom v rámci osobných príplatkov.

​Učiteľ v Bratislave aj učiteľ v Klenovej učia za rovnaký tabuľkový plat, no ich náklady na život sú odlišné. Riaditeľ na východe ľahšie zoženie učiteľa, než riaditeľ v hlavnom meste, kde mladí učitelia nezvládajú ani len bytovú otázku. "Fungujú takým spôsobom, že sú na všelijakých podnájmoch, zdieľajú izby," opísal situáciu Gabriel Kalna, riaditeľ Základnej školy Pavla Macelyho v Bratislave.

V prešovskom kraji učiteľ dokonca zarába o málo viac. Najviac odchodov zo školstva vykazuje Bratislava. Podľa dát je možné vypočítať koeficient ekonomickej rovnováhy. Koeficient by sa premietol do sumy, ktorú škola dostáva na mzdy, do takzvaného mzdového normatívu. Ten by po novom nezohľadňoval len typ či veľkosť školy, ale aj tento koeficient. Napríklad ak by škola v Prešove dostala 100-tisíc, škola v Bratislave 130-tisíc.

Návrh má odporcov aj v radoch učiteľov

V bratislavských základných školách by zmenu vítali. Nepáči sa im ale, že nedostane každý bratislavský učiteľ rovnako a celá suma a jej rozdelenie bude v rukách riaditeľa. "Keď bude mať riaditeľ túto moc, bude môcť ovplyvňovať motivačné príspevky len pre niektorých," vysvetlil Gabriel Kalna. Učitelia v prešovských základných školách s pripravovaným riešením nesúhlasia. Napriek tom, že regionálne rozdiely na Slovensku sú by podľa nich nemalo hrať rolu, či ide o učiteľov na západe alebo na východe. "Súhlasím, že pracujú rovnako, študovali tak isto vyokú školu. V konečnom dôsledku je ale ich život a životné náklady oveľa menšie," argumentoval Kalna.

Školstvo trápia ďalšie problémy

Nov vládu ale čaká riešenie celoslovenských problémov a síce veľa učiteľov odchádzajúcich do dôchodku. "Bude nám chýbať každý rok dodatočne 1 500 učiteľov do roku 2024 a v ďalších 5 rokoch až 2100 učiteľov ročne," informovala Mária Balberčáková z Inštitútu vzdelávacej politiky. Tak isto naďalej chýbajú na celom Slovensku učitelia fyziky, matematiky a informatiky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy