Oblačno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Voľby "U dementa": Najbizarnejšie a najzaujímavejšie situácie z volieb
Zdielať na

Voľby "U dementa": Najbizarnejšie a najzaujímavejšie situácie z volieb

BRATISLAVA / Na Slovensku sa dnes o 7.00 hod. začali v poradí štvrté predčasné a celkovo deviate parlamentné voľby v ére samostatnej SR. Voliť sa rozhodli napríklad aj na rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach, ako aj vo väznici v Prešove.

​Priebežné výsledky parlamentných volieb môžete sledovať TU.

V Jarovciach volil aj 25-členný súbor v dobových kostýmoch

V bratislavských Jarovciach odvolil na hlasovacie preukazy počas sobotných volieb do Národnej rady (NR) SR aj 25-členný súbor Agentúry Hector v dobových kostýmoch. Pricestoval na otočku z rakúskeho Rosemburgu, kde má v tieto dni vystúpenia. Pre TASR to uviedli z okrskovej volebnej komisie. "Povedali nám, že si museli splniť občiansku povinnosť. Stálo im to vraj za to, aby merali cestu sem a po odvolení ihneď naspäť, lebo zajtra tam majú vystúpenia," skonštatovali z komisie. Spomínaná agentúra patrí podľa vlastných slov k lídrom v oblasti historických podujatí na Slovensku. Stojí za projektami, ako je Rytiersky festival Rotenstein alebo Stredovek pod hradbami v Trnave.

Trieda v najvyššie položenej škole sa zmenila na volebnú miestnosť

Trieda v najvyššie položenej škole na Slovensku vo Vyšných Hágoch vo Vysokých Tatrách sa v sobotu zmenila na volebnú miestnosť. Okrem miestnych obyvateľov tam často volia aj turisti s voličskými preukazmi. Predsedníčka tamojšej okrskovej volebnej komisie Renáta Maniková pre TASR potvrdila, že už počas dopoludnia ich prišlo viac ako 50. "Priebeh volieb je úplne pokojný, atmosféra výborná, aj počasie zatiaľ vychádza. Nemali sme zatiaľ žiaden incident. Niektorí turisti sú ubytovaní priamo tu, takže prišli ešte pred výletom. Viac zatiaľ chodí domácich voličov Celkovo máme viac ako 300 oprávnených voličov," uviedla Maniková. Škola sa nachádza v nadmorskej výške 1080 metrov nad morom. Volebnú miestnosť v jednej z tried tam zriaďujú už dlhé roky. "Neboli potrebné žiadne špeciálne úpravy," dodala Maniková.

Volebný lístok vhodil do urny aj 70-ročný Štefan, ktorý prišiel do volebnej miestnosti vo Vyšných Hágoch aj s manželkou. "Žijem tu a chcem sa mať lepšie, zažil som 40 rokov jeden systém, 30 rokov iný a verím, že teraz bude oveľa lepší. Budem čakať na výsledky volieb a verím vo víťazstvo môjho kandidáta a v zdravý rozum," uviedol. Okrem toho sa časť volebnej komisie počas dňa presunula aj do neďalekého národného ústavu pľúcnych chorôb, kde prejavilo záujem voliť viac ako 40 ľudí. Zároveň sa s prenosnou urnou vyberie komisia do mestskej časti Podbanské. Vo Vysokých Tatrách je dohromady sedem volebných okrskov, okrem Vyšných Hágov sú ďalšie v Tatranskej Kotline, Starom a Dolnom Smokovci, dva okrsky sú v Tatranskej Lomnici a posledný v Tatranskej Polianke.

V zariadení pre seniorov odvolila aj takmer 102-ročná Banskobystričanka

V Zariadení pre seniorov Jeseň v Banskej Bystrici odvolila v sobotu v predčasných parlamentných voľbách aj Mária Longauerová, ktorá v decembri oslávi 102 rokov. Do zariadenia prišli dve členky okrskovej volebnej komisie s prenosnou urnou. Celkovo tam odvolilo vyše 30 klientov a časť personálu. "Uvidíme, či politici splnia všetko, čo nám sľubujú," konštatovala pre TASR Mária Longauerová tesne pred volebným aktom. Pochádza zo Záhoria, väčšinu života však prežila v meste pod Urpínom.

​Spolu so svojím nebohým manželom, operným sólistom Ladislavom, patrili k zakladajúcim členom Slovenského ľudového umeleckého kolektívu v roku 1949 a aj banskobystrickej opernej scény v roku 1959, kde spoločne pôsobili okolo 30 rokov. Aj napriek vysokému veku chodieva voliť a sleduje správy, aby vedela, čo sa v našej krajine deje. "Treba žiť spravodlivo, bez hašterenia, škriepok a hádok," zdôraznila dlhoročná hlasová pedagogička a bývalá sopranistka Štátnej opery. Život v mestskom zariadení si pochvaľuje. "Dobre sa tu o nás starajú aj varia. Treba žiť úplne normálne a netreba vymýšľať," dodala pomaly už 102-ročná volička. V Banskej Bystrici ku koncu júla tohto roka žilo šesť obyvateľov, ktorí oslávili 100 a viac rokov, prevažne ženy.

Volia na chalupe

V najmenšej obci Bardejovského okresu – Ondavke, ktorá prišla v minulosti aj o obecný úrad, majú voľby v jednom z domov. Ten využívajú majitelia ako rekreačnú chalupu.

V kúpeľoch v Brusne odvolili do prenosnej schránky hostia i zamestnanci

V obci Brusno v okrese Banská Bystrica sa do sobotňajších predčasných parlamentných volieb zapojili i kúpeľní hostia. Niekoľko desiatok ľudí vrátane pár zamestnancov odvolilo vďaka hlasovacím preukazom do prenosnej volebnej schránky priamo v kongresovej miestnosti v kúpeľnom dome Poľana. Členovia okrskovej volebnej komisie prišli do brusnianskych kúpeľov v dopoludňajších hodinách. Nahlásených mali asi 15 voličov so zdravotnými problémami, voľbu do prenosnej volebnej schránky však nakoniec využilo približne 30 ľudí.

"Vzhľadom na to, že aj popŕchalo, spravili sme tú výnimku, že ten, kto mal hlasovací lístok, mohol odvoliť aj tu. Kedysi tu bola aj volebná miestnosť, posledné roky však hostia chodia s volebným lístkom do obce," priblížil pre TASR člen volebnej komisie Imrich Kolpák. Možnosť voliť priamo v kúpeľoch privítali i kúpeľní hostia. "Robíme to pravidelne doma, je to podľa nás povinnosť. Doma sme si vybavili preukazy, je to veľmi dobré," uviedla pre TASR pani Danica z Martina, ktorá v kúpeľoch odovzdala svoj hlas aj s manželom. "Považovala som to za dôležité, voliť chodím vždy. Keď nie som doma, tak volím tu," skonštatovala pani Edita z okolia Dunajskej Stredy.

Ku kúpeľným hosťom sa pri voľbe do prenosnej volebnej schránky pridali i niekoľkí pracovníci kúpeľov. "Určite je to veľmi dobrá vec, pretože z práce by som nemohla odísť," uviedla pre TASR zamestnankyňa kúpeľov Lenka. V obci Brusno sú voľby rozdelené do dvoch volebných okrskov, jeden z nich sa nachádza v priestoroch hasičskej zbrojnice. "Otvorili sme načas, zatiaľ všetko prebieha bez komplikácií. Mali sme aj voliča, ktorý prišiel presne o 7.00 h," prezradila pre TASR predsedníčka tamojšej volebnej komisie Lucia Kočická. Ako dodala, do hasičskej zbrojnice prichádzajú s hlasovacími preukazmi v rámci prechádzky aj viacerí kúpeľní hostia, dopoludnia ich bolo vyše 20.

Voľby na rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach

K volebným urnám pristúpili a stále pristupujú aj Rómovia zo známeho sídliska Luník IX.

Vo väzenskej nemocnici v Trenčíne bol o voľby veľký záujem

O predčasné parlamentné voľby bol medzi obvinenými a odsúdenými v Nemocnici pre obvinených a odsúdených a v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Trenčíne v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami veľký záujem. Informovala o tom vedúca organizačno-právneho oddelenia Lucia Martináková. Z celkového počtu 361 podľa nej požiadala o voľbu takmer pol stovka obvinených a odsúdených. O voľbu požiadali dvaja obvinení a 46 odsúdených, medzi nimi dve ženy.

"Vydali interný predpis a prostredníctvom pedagógov sme obvinených a odsúdených informovali o spôsobe získania hlasovacieho preukazu. Zabezpečili sme im tlačivo, ktoré na náklady ústavu mohli poslať do miesta trvalého bydliska, obec im poštou zaslala hlasovací preukaz," informovala Martináková. Medzi obvinenými a odsúdenými sú podľa nej aj osoby, ktoré nemajú právo voliť. "Prekážku vo volení majú cudzinci, tých tu máme päť, dvaja odsúdení sú zbavení spôsobilosti na právne úkony. Voliť nemôžu ani neplnoleté a vysoko infekčné osoby, také v ústave momentálne nemáme," doplnila. Odsúdený Ladislav si v Trenčíne odpykáva desaťročný trest za ekonomickú trestnú činnosť, do prepustenia na slobodu mu zostáva 3,5 roka.

"Ísť voliť som sa rozhodol preto, že mám doma rodinu a chcem aby sa moje deti mali lepšie. Veľkú budúcnosť nevidím ani po týchto voľbách, ale dúfam, že nejaká zmena príde. Voliť chodím pravidelne. O politickej situácii sme sa rozprávali aj s ostatnými obvinenými a odsúdenými, zmenu potrebuje aj trestné právo," zdôraznil Ladislav. Dňa 28. septembra sa v slovenských ústavoch nachádza celkom 1 467 obvinených a 8 518 odsúdených (spolu 9 985 osôb). Z celkového počtu väznených je 26 obvinených mladistvých, 31 odsúdených mladistvých a 483 cudzincov, ktorí nemajú volebné právo. Záujem voliť nahlásilo 1737 väznených osôb.

Volia aj "U dementa" 

Alkohol a cigarety museli ustúpiť voľbám. Miestnosť, kde bežne sedávajú "štamgasti", obsadili členovia volebnej komisie. Záujem o voľby je tu od rána veľmi veľký. Naposledy tu bola účasť 70 percent. Podľa odhadov ju môžu počas dneška prekonať.

Krása krojov vo voľbách

V Komárne sa od rána volebné miestnosti nielen zapĺňajú, ale sa dokonca čaká na vstup do nich. Doterajší záujem prekvapil aj členov komisie. A na jednej zo škôl ich prekvapili nádherné kroje voličov. 

Komisia v malebných krojoch

Voľby v župane

Dnes sa volí aj v županoch. Spádová nemocnica pre celý Banskobystrický kraj otvorila vo svojich priestoroch volebnú miestnosť. Volia pacienti aj zdravotníci, ktorí sú v službe. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy