Skoro jasno
20°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Voľby zo zahraničia neprebehli všade úplne hladko. Niektoré obálky sa odosielateľom vrátili aj dvakrát
Zdielať na

Voľby zo zahraničia neprebehli všade úplne hladko. Niektoré obálky sa odosielateľom vrátili aj dvakrát

BRATISLAVA / Voľby zo zahraničia úplne hladko neprebehli. Je totiž viac prípadov, kedy hlasovacie lístky nedošli do cieľa. Monike žijúcej v okolí Milána ho talianska pošta doručila naspäť a nedoručila ho ani na druhý pokus. Status "volebná zásielka nedoručená" svietil aj u ďalších ľudí napríklad v Španielsku. Ústredná volebná komisia problémy priznáva.

"31. augusta som zaniesla obálku na poštu. Vypísala som doporučený lístok do zahraničia a čakala som na odozvu z ministerstva, že môj hlas bol prijatý," priblížila Monika Mikušová, Slovenka žijúca v Taliansku. Tak sa ale nestalo. "Zistila som, že môj volebný lístok mi bol zaslaný na moju adresu v Taliansku. Na pošte sa čudovali, čo sa vlastne stalo, keď som si prišla vyzdvihnúť môj volebný lístok, ktorý mal skončiť v Bratislave," doplnila Monika.

Slovenka žijúca v Taliansku to ale nevzdala. 9. septembra doporučený lístok vypísala znova a doteraz už takmer mesiac čaká na jeho doručenie. Volebná zásielka je stále v Taliansku. "Môj volebný lístok sa túla niekde po okolí Milána v nejakom sklade. Čiže Talianska pošta mi zabránila uplatniť moje volebné právo, ktoré mi vyplýva z ústavy," opísala Monika. "Vnímame to ako určité individuálne zlyhania. Buď poštových úradníkov a nejakého systému," informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán MV SR Eva Chmelová.

Odvoliť sa nepodarilo ani Viktórii aktuálne žijúcej v Španielsku. Na hlasovací lístok ale čakala v Anglicku, tam nedošiel. "Moje skúsenosti s voľbami zo zahraničia boli negatívne, nakoľko som si požiadala o voľbu zo zahraničia včas. Celý august som čakala na to, aby tá pošta prišla, avšak neprišla. Ja som sa z Anglicka sťahovala. Čo si myslím, mali aj iní Slováci s tým problém," uviedla Viktória Drábová, Slovenka žijúca v Španielsku.

"Áno, písali nám voliči, aj nám telefonujú. Stretli sme sa s rôznymi problémami. Či to bolo už dlhé doručovanie alebo výhrady k výzoru, ako vyzerá návratná obálka. Údajne niektoré krajiny mali výhrady," doplnila Chmelová. "Obálka prišla v zlom stave. Bola veľmi špinavá a trocha natrhnutá. Až som sa obávala, že môj hlas nebude platný," opísala svoju skúsenosť Petra Eškutová, Slovenka žijúca v Španielsku.

Petra nakoniec odvolila, no problémom sa nevyhla ani ona. "Obálka mi síce prišla, ale ja som si ju nestihla prevziať do 15 dní. Čakala som tri týždne, kým sa aktualizuje status. No a po troch týždňoch som napísala mail ministerstvu. Do piatich minút mi odpísali a poslali obálku späť na Tenerife," priblížila Petra.

Nedostatky sa ale podľa Chmelovej objavili aj na strane voličov. Okrem toho sa očakáva, že dobeh volebných lístkov zo zahraničia bude ešte aj po voľbách. "Určite. Tak tomu bolo aj v predchádzajúcich voľbách," doplnila. Faktom ale ostáva, že Slováci v zahraničí sa celkom slušne zmobilizovali. Ešte im na to ostávajú dva dni. "Doposiaľ môžeme povedať, že ich zahlasovalo 50 tisíc," informovala Chmelová.

Mnohí Slováci žijúci v zahraničí sa ale nakoniec rozhodli vrátiť na Slovensko a voliť osobne. Takáto možnosť sa naskytla aj našim študentom v Česku. Štyri neziskové organizácie im zabezpečili aj cestu zadarmo, a to volebným vlakom. "Pretože mnohým z nich začína semester týždeň pred našimi voľbami a nie je to pre nich finančne úplne jednoduché," informoval Marek Mach z iniciatívy Mladí proti fašizmu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy