Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Slovenských jabĺk bude tento rok menej, no dopyt je omnoho väčší
Zdielať na

Slovenských jabĺk bude tento rok menej, no dopyt je omnoho väčší

JUŽNÉ SLOVENSKO / Slovenských jabĺk bude tentoraz o 30 až 40 % menej ako po iné roky. Ľudia však majú čoraz väčší záujem o naše jablká a čoraz viac si ich chcú nazbierať priamo v sadoch. Okrem pohybu tak získajú aj výrazne nižšiu cenu ako v obchode.

Jabĺčka v porovnaní s vlaňajšom tento rok dozreli o dva týždne neskôr, v sadoch sú aj prví samozberači. Najskoršie odrody najviac potrápil silný jarný mráz. Úroda je nižšia. "V našom sade je to na úrovni -40%. Toto je mrazová doska na jablku, buď môžu byť deformované, alebo prakticky takú hrdzu chytia," uviedol Emil Schultz, ovocné sady Dvory nad Žitavou. "Bohužiaľ sú trošku hrdzavé vplyvom mrazu, alebo či tam je nejaká estetická vada, ale chuťovo sú tie jablká veľmi dobré," dodal Schultz.

"Ak bude takéto počasie a ak pestovatelia budú môcť aj zavlažovať, tak očakávaný deficit slovenských jabĺčok by nemusel byť až taký enormný," ozrejmila Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. 

Vo Dvoroch nad Žitavou museli zlikvidovať 10% jablčných sadov, ale jablone zostali aj pre obľúbený samozber, pri ktorom je cena aj o viac ako 70 centov nižšia, ako v obchode. "Naši ovocinári odhadujú, že by mohli dopestovať okolo 28 až 30 tisíc ton jabĺk, V štandardných rokoch keď je dobré počasie, vieme dopestovať okolo 50-tisíc ton slovenských jabĺčok," dodala Holéciová.

"Sú ľudia, ktorí hľadajú iba krásne jablká, ale v našich sadoch nás navštevujú ľudia, ktorým je jedno, aké jablká zoberú, ale chcú vedieť odkiaľ sú a čo sa do nich dávalo, aké pesticídy, hnojivá, im je jedno, či to jabĺčko má deformáciu, hlavne aby bolo zdravé a slovenské," doplnil Schultz. Posledné odrody jabĺk dozrievajú koncom októbra, takže ešte je čas na ich zber.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy