Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Depozit za obedy zadarmo? V niektorých obciach si rodičia rozmyslia, či dieťa vopred z obedu odhlásia alebo nie
Zdielať na

Depozit za obedy zadarmo? V niektorých obciach si rodičia rozmyslia, či dieťa vopred z obedu odhlásia alebo nie

SLOVENSKO / Obedy zadarmo boli pre mnohé obce veľkým strašiakom. Najviac sa obávali toho, že rodičia budú nezodpovední a ak ich dieťa ochorie nebudú obedy odhlasovať, čo bude mať negatívny vplyv na rozpočet obce. Niektoré dediny sa poistili, a od rodičov vybrali takzvaný depozit, ide o finančnú čiastku, z ktorej budú sťahovať peniaze ak rodič obed neodhlási.

V obci Báhoň v mesiaci október rodičia neodhlásili okolo 80 obedov. "Po uzavretí mesiaca skontrolujeme navarené obedy a podľa triednej knihy, skontrolujeme žiakov, ktorí mali nárok na obed a odobrali si obed," upresnila vedúca školskej jedálne v obci Báhoň. Ak žiak nepríde do školy a rodič obed neodhlási, pre školskú jedáleň tak vznikla strata. V niektorých obciach, aby neišli do straty, peniaze vyberali dopredu v iných nie. "Je to administratívne veľmi náročné sledovanie zálohy a odratávanie peňazí, ktoré nezaplatia za neodhlásené obedy. Za neodhlásený obed sa platí na prvom stupni 1,15 a druhý stupeň 1,23 eur," dodáva vedúca školskej jedálne v Záhorskej Vsi .

V školskej jedálni v Záhorskej Vsi varia obedy pre 80 deti. V septembri vybrali od rodičov finančnú zábezpeku."V sume 20 eur, ktorá je na celý školský rok, z tejto sumy sa odpočítavajú neodhlásené obedy," uviedol starosta obce Boris Šimkovič. K tomu to kroku sa odhodlali po odhlasovaní poslancov obecného zastupiteľstva ešte v júni tohto roku.

Šimkovič tvrdí, že "nemôžeme ísť do mínusu, lebo pani vedúca to tak pripravila, tie aspekty, ktoré dala do VZN, ktoré nám ukázala, tak fungujú."

Názory rodičov na vyberanie peňazí dopredu za neodhlásené obedy sú rôzne.  
" Však lepšie dopredu a potom, keď bude niečo navyše tak sa vráti."
"Tak to je dobré, že potom zaplatíme."
"Rodičia si budú dávať väčší pozor, aby nestrácali peniaze, keď musia si platiť dopredu."

TV JOJ zisťovala, že či môže obec žiadať od rodičov peniaze dopredu. "Ministerstvo školstva nemôže zasahovať do kompetencií daných obci, ministerstvo školstva nemôže zasahovať do rozhodnutí, ktoré si schvália poslanci miestnych zastupiteľstiev," tvrdí hovorkyňa Ministerstva školstva, vedy a výskumu Andrea Pivarčiová.

 ​Od septembra niesu obedy zadarmo úplne všade, školy argumentujú, že na taký nával stravníkov neboli a nie sú pripravené:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy