Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kardinál vysvätil súsošie sv. Cyrila, Metoda a Gorazda: Slovensko ho získalo darom
Zdielať na

Kardinál vysvätil súsošie sv. Cyrila, Metoda a Gorazda: Slovensko ho získalo darom

BRATISLAVA / Kardinála Parolina privítal na bratislavskom hrade predseda parlamentu Boris Kollár. Tam slávnostne vysvätil súsošie sv. Cyrila, Metoda a Gorazda. Kardinál poznamenal, že takto pred dvomi rokmi Slováci predstavili projekt súsošia pápežovi Františkovi a teraz je už hotové. Zároveň pripomenul jeho slová, že Slovensko je povolané byť poslom mieru v srdci Európy.

"Pred 2 rokmi, v roku 2021, v ten istý čas navštívil Slovensko pápež František. Práve vtedy bol projekt troch sôch predstavený sv. Otcovi a teraz sme radi, že sme svedkami jeho dokončenia," povedal kardinál a vatikánsky štátny sekretár Pietro Parolin.

Vo svojom príhovore zdôraznil, že súsošie pripomína stáročia prítomné kresťanstvo v tradícii, umení, literatúre a tiež povedomia národnej identity Slovákov. Súsošie sv. Cyrila, Metoda a Gorazda občanom Slovenskej republiky darovala KBS. Cyril a Metod sú nazývaní apoštolmi Slovanov. Prvým ich nástupcom bol Gorazd, svätec z okolia Nitry, ktorého si vybral Metod počas misie na Veľkej Morave.

"Pripomínam slová pápeža Františka z 13. septembra 2021, ktoré vyslovil v Bratislave, že Slovensko je povolané byť poslom mieru v srdci Európy," dodal Pietro Parolin.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy