Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Najkratší školský rok: V slovenskej obci nastúpilo do školy len šesť detí
Zdielať na

Najkratší školský rok: V slovenskej obci nastúpilo do školy len šesť detí

KOLONICA (OKR. SNINA) / Najkratší školský rok v histórii školy a učitelia, ktorí prišli o prácu z jedného dňa na druhý. Žiaci v Kolonici sa učili iba týždeň a teraz už starosta rieši vyradenie školy zo siete, ale aj výpovede zamestnancov. Rodičia totiž v apríli prihlásili desať detí. S takým počtom škola rátala a vedela by fungovať v málotriedke. Lenže na poslednú chvíľu niektoré deti prihlásili na iné školy. Na začiatku školského roka tak v Kolonici obsadili asi tri lavice. A s takým počtom detí už škola fungovať nemôže.

"V šoku sme ostali všetci, keďže tam bola dohoda, a tým činom my sa musíme narýchlo zariadiť, učitelia sa musia zariadiť, bude tu aj prepúšťanie," uviedol starosta obce Kolonica Matúš Leňo.

Hoci je bežný vyučovací deň, na základnej škole v Kolonici sú triedy prázdne a učitelia prišli o prácu zo dňa na deň. Ako sa to ale mohlo stať, keď 4. septembra školský rok riadne otvorili? Rodičia svoje deti do základnej školy zapísali a v apríli sa na spoločnom stretnutí dohodli, že pre žiakov prvého stupňa zriadia takzvanú málotriedku.

"Po dohode s rodičmi, s poslancami, každý súhlasil, tak sme spravili tú jednotriedku, aby sme školu čo najdlhšie udržali. Lenže prišiel 4. september a nám tu prišlo sedem detí," dodal starosta. Aj z toho mála medzitým jedno dieťa odišlo. Riaditeľ aj učiteľka zostali bez práce, obec ako zriaďovateľ školy teraz hľadá riešenie – zamestnancom bude potrebné vyplatiť odstupné a školu vyradiť zo siete.

"Je to veľká škoda, chodí tam aj kamarátkina dcéra, teraz budú musieť chodiť do Sniny a to je finančne nákladné," povedala obyvateľka obce. Viacerí rodičia zapísali svoje deti do Sniny alebo do Uble, keďže tam pracujú. Podobný osud postihol aj desiatky ďalších škôl na Hornom Zemplíne. Naposledy vyškrtli zo siete školy v obciach Pčoliné a Vyšný Hrušov.

"Som sklamaná z toho všetkého. Niekedy mali ľudia 6-7 detí a fungovalo všetko a teraz majú po 2-3 a nefunguje nič, neviem, kde je chyba?" pýta sa obyvateľka obce. V Kolonici žije zhruba 500 obyvateľov a zaujímavosťou je, že materská škola bude fungovať ďalej. Aktuálne je v nej 13 detí.

"Mám syna v predškolskom veku, budúci rok som ho chcel zapísať sem. Je mi to veľmi ľúto, je to škoda," vyjadril sa starosta obce Kolonica. "Mali by sa podporovať také veci, aby zostalo na tých dedinách najvýchodnejších, na východ veľmi zabúdajú, vo všetkom, naozaj," dodala obyvateľka Kolonice.

Súvisiace články