Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Nádor veľký ako rugbyová lopta: Náročný zákrok trval 7 hodín, skončil sa však úspešne
Zdielať na

Nádor veľký ako rugbyová lopta: Náročný zákrok trval 7 hodín, skončil sa však úspešne

BANSKÁ BYSTRICA / Nádor veľký ako rugbyová lopta vyoperovali lekári v banskobystrickej Roosveltovej nemocnici. Náročný zákrok trval 7 hodín a pracoval na ňom okrem cievnych chirurgov aj tím anestéziológov a sestier. 5-kilový nádor vyrastal z obličky a zasiahol aj dolnú dutú žilu a predsieň srdca. Pacient bol v priamom ohrození života.

Mal rozmery lopty, no pacient o ňom dlho nemal ani poňatia. Podľa skúseného chirurga totiž nádor na obličke rastie pomaly a trvá dlho, kým začne spôsobovať citeľné problémy.

"Nádorom bola postihnutá oblička. Tie sú špeciálne tým, že majú veľkú veľkosť a prerastajú cievami," uviedol primár cievnej chirurgie Kliniky transplantačnej chirurgie Radoslav Kminiak. Vyoperovanie 5-kilového útvaru bolo extrémne náročné. Zasahoval totiž dolnú dutú žilu aj pravú predsieň srdca. "Náročnosť spočíva v tom, že sa musia prerušiť prietoky v pečeni alebo srdci a mimotelový obeh," dodal primár Kminiak.

Pacient je po operácii stále v nemocnici pod dohľadom lekárov, no cíti sa už dobre. Operácia mu zachránila život. "Ak by nebol operovaný, zomrel by buď na embóliu, alebo na utlačenie okolitých orgánov," informoval primár. Odborníci z kliniky transplantačnej chirurgie sa tomuto typu operácií venujú od roku 1998. A pomáhajú pacientom s rozsiahlym typom nádorov z celého Slovenska.

Súvisiace články