Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Mnohí včelári zvažujú, že skončia s chovom včiel. Dôvodom sú medvede
Zdielať na

Mnohí včelári zvažujú, že skončia s chovom včiel. Dôvodom sú medvede

KYSUCE / V uplynulých týždňoch sa Zásahový tím pre medveďa hnedého nezastavil. Minimálne z desiatich turčianskych obcí mali hlásenia o zničených úľoch a ďalšie nové prípady evidujú aj na Kysuciach.

Dom majú v Turanoch, medveď im vošiel priamo do záhrady a porozbíjal úle. "Máme oplôtok, máme všetko a medveď tu bol," opísala včelárka Barbora Krupová. Šelma zanechala po sebe spúšť, nervózne včely, ktoré už boli zazimované a majiteľku na pokraji síl. "My máme včely 50 rokov, tu v živote medveď nebol aspoň v záhrade nikdy. Všade tu dookola chodia medvede, bojíme sa chodiť do lesa," dodala pani Barbora. "Mne ako tajomníkovi chodia hlásenia o prevrátených včelstvách s otázkami od včelárov, že čo majú robiť," uviedol Andrej Jesenský zo Slovenského zväzu včelárov. "Čakáme, že september a október bude kritický. Medvede si robia zásoby, včelstvo a ovocné stromy budú pre nich teraz atraktívne," vysvetlila Zuzana Badová zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého.

Škody spôsobené medveďom na včelniciach hlásia nielen obce v Turci ale aj na Kysuciach. V Povine sa šelma najskôr pohrala s bránou. Keď sa medveďovi nepodarilo prekonať železnú bránu, skúsil to cez plot, no a ku včelnici sa vrátil dvakrát. Porozbíjal úle a pokúsil sa dostať aj do včelnice. "Medvede sa pohybujú nielen v extraviláne ale už aj v intraviláne. Nie je normálne, aby sme rešpektovali medveďa priamo vo svojich oplotených záhradách," vyjadrila sa starostka obce Povina, Alena Dudeková.

Takmer dvojmetrové ploty šelmy neodradia

"Asi ten medveď je dôležitejší. Ja nemám nič proti medveďovi, patrí do prírody, ale nie, aby ho bolo toľko. Nech mi nikto nehovorí, že nie je premnožený, keď vám chodí po dedinách a okolo domov," skonštatovala pani Barbora. Veľa včelárov v Turci s chovom včiel končí. "Zaniká tým pádom aj včelárstvo a to je pre naše životy a životné prostredie veľmi zlé," vysvetlila Badová. Kovové klietky medveďa zastavia, no nie všetci si investíciu okolo 4 000 eur môžu dovoliť. "Mnohí včelári nevedia o možnosti využiť dotáciu na tieto ohradníky. V rámci včelárskeho zväzu je možnosť refundovať si 50 percent nákladov," uviedol Pavel Plavec z NP Veľká Fatra. "Ja na to nemám peniaze. Ale to je tak, že najprv si ju musíte kúpiť a potom vám to niekto možno preplatí," dodala na záver Barbora Krupová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy