Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Európska komisia chce povoliť GMO. Ohrozí to naše včely?
Zdielať na

Európska komisia chce povoliť GMO. Ohrozí to naše včely?

BRATISLAVA / Európska komisia začiatkom leta zverejnila návrh, ktorý umožní na poliach pestovať geneticky modifikované rastliny. Zároveň sa budú môcť používať na výrobu potravín. Tento návrh ale vyvolával búrlivý odpor. Potraviny z takzvaných nových GMO totiž nemusia byť vôbec označené. V krajinách Európskej únie, vrátane Slovenska, už beží petícia proti tomuto návrhu. Rázne ho odmietajú viaceré slovenské organizácie. Ministerstvo pôdohospodárstva je však v tejto otázke akosi rozpoltené.

Návrh Európskej komisie o deregulácii využívania GMO v poľnohospodárstve, na Slovensku pobúril viaceré inštitúcie a organizácie. "Toto nariadenie sa musí odmietnuť, pretože je nevedecké a postavené na sľuboch GMO priemyslu," vyjadril sa Peter Sudovský z Iniciatívy Slovensko bez GMO. "Keď sa to raz pustí, nie je sila v Európe a na Slovensku to zastaviť," uviedol predseda RZ SZV v Bratislavskom kraji, Milan Rusnák.

Odmietavo sa k návrhu stavajú aj oslovené ministerstvá. "Je dôležité, aby GMO plodiny nepredstavovali ohrozenie pre zdravie ľudí a životné prostredie," uviedlo v stanovisku Ministerstvo životného prostredia SR. "Slovensko hlasuje proti návrhom povoliť uvedenie výrobkov vyrobených, obsahujúcich alebo pozostávajúcich z GM surovín či zdrojov na trh EÚ," vyjadrilo sa Ministerstvo pôdohospodárstva SR.

Európska komisia už začiatkom leta zverejnila návrh, ktorým chce umožniť, aby nové GMO vyrobené pomocou nových genomických techník, tzv. NGT, nespadali pod legislatívu GMO. Boli by teda vnímané ako bežné plodiny a potraviny a nemuseli by byť povinne označené ako GMO. "My, ako spotrebitelia, strácame právo výberu, keďže bez označenia nebudeme vedieť, čo konzumujeme," dodal Sudovský. Zároveň by nemuselo byť hodnotené ani riziko ich dopadu na zdravie a životné prostredie. "Nevieme, čo to môže spôsobiť, takže pre nás je priorita hodnotiť riziká," uviedol Sudovský.

Včelári vidia v GMO veľké ohrozenie pre včelstvo a úrodu medu

"Sa používajú plodiny, ktoré sú odolné na herbicídy," opísal Rusnák. Tento herbicíd však zároveň ničí črevnú mikroflóru včiel. "Tie včely trpia, nevedia tráviť a kŕmiť plod," dodal Rusnák. GM plodiny sú odolnejšie voči suchu, na druhej strane však šetria vodou tak, že kvety nepúšťajú šťavu. Včela síce pozberá peľ, ale bez nektáru med nevyrobí.


Nie len včelári a iniciatíva, ale spolu 340 organizácií a v petícii aj 420-tisíc občanov EÚ, sú za prísnu reguláciu nových GMO. K návrhu už prebehlo rokovanie na úrovni Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a tam ho minister Bíreš prekvapujúco podporil v rozpore s vyhlásením svojho ministerstva. Podľa jeho slov však nepodporil GMO, ale NGT, čo je technika, ktorá nevnáša do organizmu cudzie gény, iba posilňuje už jestvujúce. Táto technika je ale nová a ľudstvo s ňou má minimum skúseností. K definitívnemu rozhodnutiu v Európskom parlamente však vedie ešte dlhá cesta.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy