Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Maroko vyhlásilo štátny smútok: Počet obetí zemetrasenia stúpol na dvetisíc
Zdielať na

Maroko vyhlásilo štátny smútok: Počet obetí zemetrasenia stúpol na dvetisíc

RABAT / Mŕtvych, ktorých si vyžiadalo piatkové zemetrasenie v Maroku, je už vyše 2000. Zranených je približne rovnaký počet, pričom mnohí z nich utrpeli kritické zranenia. V noci na nedeľu 10. septembra to oznámilo tamojšie ministerstvo vnútra.

​Potvrdených je najmenej 2122 mŕtvych a 2421 zranených vrátane 1404 osôb v kritickom stave, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva. 

Zemetrasenie s magnitúdou 6,8 udrelo v piatok neskoro večer v horskej oblasti vzdialenej 72 kilometrov juhozápadne od turistického mesta Marrákeš, uviedla Geologická služba Spojených štátov (USGS). Po najsmrteľnejšom zemetrasení v Maroku za uplynulé desaťročia vyhlásili úrady trojdňový štátny smútok.
Silné otrasy pocítili aj pobrežné mestá Rabat, Casablanca a as-Sawíra.

​V Maroku vyhlásili štátny smútok

Zemetrasenie spôsobilo rozsiahle škody a vystrašení obyvatelia aj turisti uprostred noci utekali do bezpečia. "Bolo rozhodnuté držať tri dni štátny smútok a vyvesiť štátne vlajky na pol žrde na všetkých verejných budovách," uvádza sa vo vyhlásení kráľovského paláca. Stalo sa tak po krízovom zasadnutí marockých predstaviteľov pod vedením kráľa Muhammada VI. "Panovník tiež vyjadril úprimné poďakovanie Marockého kráľovstva všetkým bratským a priateľským krajinám, ktoré prejavili solidaritu s marockým ľudom, ako aj tým, ktorí mu chcú poskytnúť pomoc za týchto mimoriadnych okolností," dodal palác vo vyhlásení, z ktorého cituje tlačová agentúra DPA.

Tamojšia vláda už zmobilizovala armádu. Do najviac postihnutých horských oblastí distribuuje pitnú vodu a prístrešky. Španielsko ako prvá krajina posiela do Maroka viac ako 50 príslušníkov útvaru španielskej armády pre mimoriadne situácie a štyri psy. Smútok nad obeťami zemetrasenia a solidaritu s marockými obyvateľmi vyslovil pápež František. "Chcem vyjadriť svoju blízkosť drahému ľudu Maroka, ktoré postihlo ničivé zemetrasenie. Modlím sa za zranených aj za tých, ktorí prišli o život - je ich veľa. Modlím sa za ich rodiny a za záchranárov, ktorí pracujú na zmiernení utrpenia ľudí," uviedol. 

Stále sa však darí nájsť aj preživších. Záchranári tak pokračujú v neúnavnom úsilí vyslobodiť čo najviac ľudí, ktorí sú uväznení pod troskami.

Maroko, ktoré v piatok zasiahlo silné zemetrasenie, zatiaľ prijalo ponuky na vyslanie záchranných a pátracích tímov iba od Španielska, Británie, Kataru a Spojených arabských emirátov.

Do Maroka je teraz pripravený vyraziť tiež tím českých hasičov, ktorý je zameraný na vyhľadávanie v sutinách. Hovorkyňa hasičov uviedla, že marocká strana prejavila o český záchranný tím záujem. Dodala však, že je nutné počkať, kým Česko dostane z Maroka oficiálnu nótu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy