Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Špiónom je na Slovensku dobre. Odpustením trestu pozývame ďalších, tvrdia odborníci
Zdielať na

Špiónom je na Slovensku dobre. Odpustením trestu pozývame ďalších, tvrdia odborníci

BRATISLAVA / Za marihuanu 15 rokov a konfiškácia rodinného domu, za špionáž pre Rusov len podmienka. Aj taká je realita na Slovensku. Výzvedné aktivity pre cudzie mocnosti ale nie sú žiadna taľafatka. Štáb TV JOJ zisťoval, v čom je reálne nebezpečenstvo.

Dobrý chlapec. Takto ruského špióna Bohuša Garbára, nazýval agent, ktorý ho naverboval. Pod tlakom dôkazov sa priznal a prijal dohodu o vine a treste. Jej súčasťou bol aj finančný trest 15-tisíc eur. Keď neskôr oznámil, že ich nemá, súd bol bol zhovievavý. A to až tak, že mu neudelil ani náhradný trest - 2 roky natvrdo. "Pán Garbár si predsa musel byť vedomý, keď uzatváral dohodu o vine a treste, že je povinný zaplatiť 15-tisíc eur. Či si vezme pôžičku alebo mu to dajú príbuzný, to je jeho vec," uviedol Daniel Milo, riaditeľ Centra boja proti hybridným hrozbám Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Prípady špiónov pracujúcich pre Rusko, ktoré sa dostanú až pred súd, na Slovensku rozhodne nemáme každý deň.

​Slovensko vysiela signál, že nám to je ľahostajné

Podmienečný trest pre Bohuša Garbára a následné zrušenie toho peňažného, je tak podľa odborníkov pozvánkou pre ďalších vyzvedačov. "Vysiela správu, že toto je úplne legitímna vec a môžete si tu robiť, čo chcete," myslí si expert na hybridné hrozby Victor Breiner. Analytička Globsecu Dominika Hajdu tvrdí, že takéto rozhodnutie súdu môže svedčiť o tom, že na Slovensku je nízke povedomie o hrozbách zahraničného vplyvu, ktorý cieli na to, aby podkopal demokraciu.

Pobaltské štáty si bezpečnostné hrozby uvedomujú

V pobaltských krajinách, ktoré boli súčasťou Sovietskeho zväzu a dnes s Ruskom susedia, v tom majú jasno. "Všetky štátne inštitúcie a ich predstavitelia komunikujú jednotne o Rusku a o tom, aké môže predstavovať bezpečnostné hrozby," uviedla Dominika Hajdu. 

Polícia vlani obvinila aj plukovníka Pavla Bučku z Akadémie ozbrojených síl. Stále však naňho nepodali obžalobu. Polícii odovzdal viac ako 40-tisíc eur, ktoré zarobil za vynášanie informácií. S Rusmi spolupracoval od roku 2013. "Mohol by takýto človek pomôcť odhaliť nejakú širšiu sieť? - To záleží na šikovnosti Orgánov činných v trestnom konaní a aj od toho, čo o jeho činnosti vedela kontrarozviedka," tvrdí Breiner. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy