Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Garbár odsúdený za špionáž pre Rusko nemusí zaplatiť peňažný trest, rozhodol súd
Zdielať na

Garbár odsúdený za špionáž pre Rusko nemusí zaplatiť peňažný trest, rozhodol súd

PEZINOK / Pred sudcu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku sa 6. septembra postavil Bohuš Garbár. Ten je odsúdený za špionáž pre Rusko. Súd rozhodoval o odpustení finančného trestu 15-tisíc eur, ktorý dostal vrátane trojročnej podmienky.

​Video usvedčilo Bohuša Garbára zo špionáže pre Rusko. Je na ňom zachytené jeho stretnutie s vojenským pridelencom ruskej ambasády. Za peniaze mu mal predávať citlivé informácie pre ruskú rozviedku. Týkať sa mali napríklad spolupráce Slovenska s NATO či krokoch SIS proti Rusku. Utajované správy mal na stretnutie priniesť na USB kľúči. Bohuš Garbár, ktorý mal pod rôznymi prezývkami písať na konšpiračných weboch v prospech ruskej propagandy, sa ku všetkému priznal. Na začiatku tohto roka mu Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici vymeral 3-ročnú podmienku a 15-tisícový peňažný trest. Ako sa však po niekoľkých mesiacoch ukázalo, Garbár na jeho zaplatenie nemá peniaze.

Aktuálne je nezamestnaný a poberá opatrovateľskú dávku, keďže sa stará o chorú matku. Súd preto žiadal, aby mu bol peňažný trest odpustený. "Súd teda v rámci terajších majetkových pomerov musí odsúdeného konštatovať, že tie majetkové pomery nie sú také, aby odsúdený mohol uložený peňažný trest zaplatiť," povedal sudca ŠTS v Pezinku"Súd na  verejnom zasadnutí rozhodol, že upúšťa od uloženia peňažného trestu vo výške 15-tisíc eur vzhľadom na aktuálne majetkové pomery odsúdeného," uviedla Katarína Kudjáková, hovorkyňa ŠTS.

Na rozhodnutie súdu zareagovali aj bývalý minister obrany a bývalý minister zahraničných vecí. "Toto považujem za absolútne zlyhanie, ktoré je predpokladom na to, že sa aktivity, ktoré sú v rozpore so základnými národnými záujmami Slovenska budú opakovať. Rešpektujem rozhodnutie súdu, ale považujem ho za nehorázne, neprijateľné a nezdôvodniteľné," vyjadril sa Jaroslav Naď. "Vojenská kontrarozviedka zdokumentuje spoluprácu slovenského občana s ruskou rozviedkou. Doma mu nájdu 20-tisíc eur, napriek tomu, že jediný zdroj príjmu je príspevok štátu na opateru. V minulosti venoval proruskej ĽSNS 10-tisíc eur. Súd dá podmienku a 15-tisíc eur finančný trest. Ten v odvolaní zruší, lebo kolaborant nemá príjem," uviedol Rastislav Káčer. "Podľa môjho názoru tá finančná situácia, tie osobné majetkové pomery či už v čase rozhodovania o návrhu, aj následne, teda v čase, kedy sa malo rozhodovať, alebo mohol splatiť ten peňažný trest, tak mal finančné prostriedky na to, aby to mohol uhradiť," vyjadril sa prokurátor ÚŠP, Peter Mikuláš.

Bohuša Garbára zadržala NAKA ešte v marci minulého roka v rámci akcií Matrioška a Kaťuša. Spolu s ním tiež dnes už bývalého príslušníka SIS, asistenta poslanca extrémistickej strany či dokonca prorektora vojenskej vysokej školy v Liptovskom Mikuláši. Rozhodovanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku nie je právoplatné. Prokurátor voči nemu podal sťažnosť. Rozhodovať tak vo veci bude Najvyšší súd.

O dezinformačných témach, konšpiračných weboch, hoaxoch a ich vplyvoch nám porozprával aj expert na hybridné hrozby, Victor Breiner:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy