Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Z "retro školy" vytvorili múzeum. Pamätáte si ešte na tieto pomôcky?
Zdielať na

Z "retro školy" vytvorili múzeum. Pamätáte si ešte na tieto pomôcky?

ZBOJ / Vedeli si poskladať rádio, predpovedať počasie, zložiť prevodovku aj orezávať stromy. Až sa nechce veriť, že toto všetko ovládali žiaci základnej školy. Hovoríme o škole v Zboji, ktorá patrila desiatky rokov medzi najmodernejšie. Vďaka starostovi sa tam podarilo zriadiť múzeum a všetky vtedajšie školské pomôcky sú dnes sprístupnené verejnosti.

Budova bola pôvodne prvou železničnou stanicou v sninskom okrese. Po vojne v nej zriadili základnú školu. Žiaci sa učili dole v triedach, učitelia spali v podkroví. Zachovali sa všetky dobové školské pomôcky. Niektoré mechanizmy by možno potrápili aj stredoškolákov.

Patrila medzi tie najmodernejšie

Základná škola v Zboji patrila od šesťdesiatych rokov medzi najmodernejšie v regióne. "Naozaj, v tomto období deti už vedeli také technické veci, čo sa deti dnes zrejme ani neučia," tvrdí starosta obce Zboj Ladislav Ladomirjak. Na každé učivo existovala reálna pomôcka, s ktorou žiaci na hodinách pracovali. Učili sa napríklad aj vyvolať fotografiu.

Nadšenie z nového múzea v Zboji neskrývala bývala dlhoročná učiteľka a finalistka prestížnej súťaže Učiteľ roka pani Jana Karľová. Je známa svojimi originálnymi metódami vyučovania, v ktorých vždy presadzovala prax pred bifľovaním. "Škola, ktorá je najkrajšia svojou budovou, fasádou a modernými tabuľami - to nie je všetko. Najlepšie je to, čo si môžu deti zobrať do ruky, ohmatať a prežiť," povedala.

Múzeum plánuje ďalšie vylepšenia

Starosta Zboja chce v budúcnosti osloviť školy a ponúknuť im jeden originálny vyučovací deň v múzeu tak, ako tomu bolo kedysi. No plány s múzeom školy sú aj ďalšie. "Každý predmet, ktorý tu je, bude označený QR kódom. Vďaka nemu sa ľudia dozvedia, čo to je za predmet," upresnil plány starosta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy