Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Parkovanie na chodníku bude čoskoro minulosťou. Sú samosprávy pripravené?
Zdielať na

Parkovanie na chodníku bude čoskoro minulosťou. Sú samosprávy pripravené?

BRATISLAVA/PEZINOK/KOŠICE / Od októbra čaká vodičov zmena. Začne platiť zákaz parkovania na chodníkoch. Poslanci ho schválili už minulý rok v marci, ale mestám chceli dať dostatočný čas na prípravu. Čo si o tejto novinke myslia samosprávy?

Od prvého októbra bude všetkým vodičom za parkovanie na chodníku hroziť pokuta 50 eur. Spomínané priestupky budú mestskí policajti riešiť aj v rámci objektívnej zodpovednosti. Mestská polícia očakáva, že spomínaných prípadov bude veľa. "Budeme musieť priorizovať tie, kde je priamo ohrozené zdravie alebo život ľudí, ako je napríklad nebezpečné parkovanie pri priechodoch pre chodcov, jazda po chodníkoch alebo cyklochodníkoch, parkovanie v križovatke a podobne," upresnil hovorca mestskej polície Bratislava Peter Borko. 

Budú platiť aj výnimky

Na chodníkoch zaparkujete iba ak to bude umožňovať zvislé či vodorovné dopravné značenie. "Na chodníkoch, kde nie je vysoká frekvencia chodcov, ktoré sú bezpečné, a ktoré sú hlavne dostatočne široké, to parkovanie bude umožnené," dodala Tatiana Kratochvílová, námestníčka primátora Bratislavy. 

So spomínanou novinkou môže mať v hlavnom meste problém napríklad aj mestská časť Karlova ves, konkrétne sídlisko Dlhé Diely. "Práve tie Dlhé Diely sú u nás špecifické tým, že tam nie je úplne dostatočná chodníková infraštruktúra a my sa snažíme, aby bolo zachované každé jedno miesto. Magistrát tam žiada šírku chodníka až dva metre, čo môže spôsobiť práve ešte väčší úbytok týchto parkovacích miest," vysvetlil komplikovanú situáciu Branislav Heldes, hovorca mestskej časti Bratislava - Karlova Ves.

Problém bude mať aj Pezinok

S veľkým zásahom do zaužívaných štandardov vodičov zápasí aj Pezinok, ktorému chýba už teraz 1500 parkovacích miest. Podľa názoru vedenia mesta budovanie nových parkovísk v existujúcich sídliskách pôjde na úkor zelene. "Je to veľký zásah do projektovej prípravy, a sú to aj veľké finančné prostriedky, ktoré bude budú následne do toho investované," uviedla Renáta Klimentová, zástupkyňa primátora mesta Pezinok. Dopravný analytik Jozef Drahovský je voči zmene kritický. "Podľa mňa malo to ostať po starom a tam kde obec chcela zakázať parkovanie na chodníku mala na to použiť dopravné značenie," tvrdí.

Košice vraj pripravené nie sú

Parkovanie na chodníkoch bude už aj v Košiciach čoskoro minulosťou. Mesto však na to pripravené nie je a tajne dúfali, že zákon neprejde. No stalo sa. "Rozhodovalo sa o nás bez nás, to znamená, že nikto zo štátu nekonzultoval tak závažný zákon so samosprávami," povedal Dušan Tokarčík, hovorca mesta Košice. Obyvatelia sú však skeptickí a situácie sa obávajú. Už teraz je na niektorých miestach málo miest na parkovanie a v októbri to bude ešte horšie.

Mestské časti peniaze nazvyš nemajú a tak to celé ostane v rukách mesta."Za nás, za mesto môžeme povedať, že sa budeme vždy snažiť vytvárať podmienky pre motoristov aj pre našich obyvateľov tak, aby mali kde parkovať," dodal Tokarčík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy