Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Sezóna ambrózie je tento rok horšia. Najmä kvôli daždivému počasiu
Zdielať na

Sezóna ambrózie je tento rok horšia. Najmä kvôli daždivému počasiu

BRATISLAVA / Ak ste alergickí na ambróziu, ideálne je naplánovať si dovolenku pri mori, či v horách od polovice augusta až do septembra. Koncentrácia peľu tejto invazívnej buriny v týchto dňoch u nás stúpa. Ak sa nedostanete mimo našich zemepisných šírok, určite medzi 2 a 6 ráno nevetrajte – vtedy je najvyššie vypeľovanie rastlín.

"Upchatie nosa, kýchanie, tečenie, poprípade svrbenie, slzenie očí a začervenanie, niektorým sa aj ťažko dýcha a kašlú, je vysoká koncentrácia ambrózie, ktorá stúpa hlavne v priebehu posledného týždňa," opísala príznaky imunologička a alergologička, Svetlana Hadvabová. Jedinú ambulanciu alergiológa v Komárne v týchto dňoch navštívi denne aj 120 pacientov, ďalšia stovka si pýta recepty prostredníctvom mailu. V porovnaní s vlaňajškom je to horšie. Daždivé počasie prospelo rastu ambrózie.

Invázna rastlina zo Severnej Ameriky spočiatku alergikov príliš netrápila. Až na prelome nášho tisícročia došlo k nárastu alergických reakcií. "Pravdepodobne aj z toho dôvodu, že došlo k zmene genetickej informácie v peľovom zrniečku ambrózie. Stúpa koncentrácia oxidu uhličitého, stúpa koncetrácia výfukových plynov, ktorých naviazaním sa na peľové zrnko ambrózie sa zvyšuje jeho agresivita," vysvetlila doktorka Svetlana Hadvabová.

Pri prejavoch alergie, môžu sa prvýkrát objaviť aj vo vyššom veku, sú prvou pomocou voľnopredajné lieky, kým sa dostaneme k lekárovi. Vyšetrenie u alergiológa si treba naplánovať - špeciálne krvné vyšetrenia a kožné testy určia hlavný alergén. "Že je to ambrózia, že sa to potvrdí, môžeme začať špeciálnu liečbu, ktorú nazývame alergénová imunoterapia, ale s tou sa začína až v jesennom období, keď ambrózia nie je," povedala doktorka. Ide o preškolenie imunitného systému, aby sa naučil tolerovať čo je v prírode za bežných okolností neškodné. "Práve pri alergii na ambróziu je to riziko vývoja astmy jedno z najvyšších – ak sa alergik nelieči ...pravdepodobnosť vývoja astmy dosahuje až 50%," doplnila doktorka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy