Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Donald Trump má prvenstvo. Fotku z väznice nemal doteraz žiadny americký prezident
Zdielať na

Donald Trump má prvenstvo. Fotku z väznice nemal doteraz žiadny americký prezident

Zdroj: TASR

GEORGIA / Donald Trump má ako prvý bývalý prezident USA fotku z väznice. Tvári sa na nej zamračene a má pozdvihnuté obočie. Fotografia vznikla pri tom ako Trumpa formálne zatkli vo väznici v Atlante v Georgii v súvislosti s obvineniami z pokusu zvrátiť výsledky volieb v tomto americkom štáte v roku 2020. On a ďalších 18 ľudí čelí obvineniu z nelegálnych zásahov do posledných prezidentských volieb v tomto štáte.

Trump svoje zatknutie aj tentoraz poňal ako verejné predstavenie. V statuse sa pochválil, že informácie o tomto procese majú viac videní ako finále amerického futbalu Super Bowl. Atrakciu urobil aj z väzenskej fotky. Prvý raz po dvoch rokoch sa práve s touto snímkou objavil opäť na twitteri, terajšej platforme X. Asi po 20 minútach ho z väznice prepustili na kauciu vo výške 200 tisíc dolárov. 

"Musím sa chystať na cestu do Atlanty v štáte Georgia, aby ma mohli zatknúť radikálni ľavičiari za pomoci prokurátorky Fani Willisová, za to, že som sa opovážil spochybňovať zmanipulované a ukradnuté voľby. Čas zatknutia 19:30," avizoval ešte pred zatknutím bývalý prezident Trump. Exprezident zotrvalo spochybňuje výsledky prezidentských volieb z roku 2020, v ktorých prehral s kandidátom demokratov Joe Bidenom. Dnešok trávi na svojej usadlosti v Bedminsteri v štáte New Jersey.

​Obvinení, v prípade zločinného spolčenia s cieľom zvrátiť volebnú porážku, majú čas do piatka, aby sa vydali úradom v Georgii, inak im hrozí zatknutie. Všetci, vrátane Trumpa, tak robia vo väznici okresu Fulton. Tam odovzdávajú svoje osobné údaje. Kauza v Georgii je štvrtá, v ktorej veľká porota schválila obvinenia niekdajšieho prezidenta. Ten akékoľvek previnenie odmieta a vykresľuje sa ako obeť politickej perzekúcie. Trump je prvým obžalovaným exprezidentom v dejinách USA, zároveň sa znovu uchádza o pozíciu hlavy štátu a je favoritom na zisk nominácie Republikánskej strany do prezidentských volieb v roku 2024.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy