Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
ROZHOVOR: Rusko môže Deň nezávislosti využiť na demonštratívny útok, tvrdí Vsevolod Vereščahin
Zdielať na

ROZHOVOR: Rusko môže Deň nezávislosti využiť na demonštratívny útok, tvrdí Vsevolod Vereščahin

BRTISLAVA / Ukrajinci dnes oslavujú Deň nezávislosti. Tento sviatok vznikol v roku 1991, keď sa rozpadol Sovietský zväz a Ukrajina sa tak stala samostatným štátom. O tom, aké sú ambície Ukrajiny do budúcna, o Dni nezávislosti, ale aj o aktuálnych témach sa rozprávala naša reportérka Andrea Tajsigová s Vsevolodom Vereščahinom z ukrajinského ministerstva zahraničných vecí.

Ako smrť Jevgenija Prigožina, šéfa Vágnerovej skupiny, ovplyvnila dianie na Ukrajine? 

Podľa môjho názoru a podľa názoru väčšiny Ukrajincov to bolo veľmi očakávané. Viac k tomu zatiaľ nemôžem povedať. 

V akom stave je aktuálne ukrajinská protiofenzíva? 

Momentálne pokračuje podľa plánu, no trvá trošku dlhšie, ako sa na začiatku očakávalo, pretože Rusko malo dosť času na prípravu obrany v južnej časti Ukrajiny. Ukrajine sa včera podarilo oslobodiť jednu dedinu Robotyne, ktorá bola kľúčová. 

Čo potrebuje Ukrajina najviac k tomu, aby bola protiofenzíva účinná? 

Asi najdôležitejšie, čo by potrebovali, sú rakety s dostrelom viac ako 300 kilometrov. Tie by pomohli zničiť Krymský most a zamedzili by zabezpečenie ruskej armády na juhu Ukrajiny.

Dnes Ukrajina oslavuje sviatok nezávislosti. Oslavuje sa od roku 1991, kedy ste sa stali samostatným štátom. Ako vyzerali oslavy pre ruskou agresiou a ako vyzerajú dnes? 

Zmenili sa, kvôli bezpečnostným okolnostiam. Najväčšie oslavy boli zrejme v roku 2021, keď bolo 30. výročie oslobodenia. Dnes, kvôli bezpečnostným dôvodom nemôžeme robiť veľké oslavy a zhromaždenia. Na druhej strane, práve v dnešný deň, keď Ukrajina bráni svoju nezávislosť pred ruskou agresiou, naberá dôležitosť tohto sviatku úplne iné rozmery.

​Pozrite si celý rozhovor s Vsevolodom Vereščahinom o budúcnosti Ukrajiny:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy