Polojasno
17°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Kauza vraždy kontroverzného podnikateľa Kaciana opäť ožije, potvrdilo ŠTS
Zdielať na

Kauza vraždy kontroverzného podnikateľa Kaciana opäť ožije, potvrdilo ŠTS

Zdroj: TASR

PEZINOK / Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku povolil obnovu konania v kauze "verejnej popravy" kontroverzného podnikateľa Jozefa Kaciana. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, prokurátor si ponechal zákonnú lehotu na podanie sťažnosti.

V prípade vraždy 55-ročného Jozefa Kaciana, ktorého zastrelili v Šali, uznal Špecializovaný trestný súd obžalovaných vinnými. Ladislavovi V. vymeral 22 rokov vo väzení s maximálnym stupňom stráženia a ochranný dohľad na tri roky. O povolenie obnovy konania žiadali odsúdení Ladislav Vasaráb, ktorý dostal 22-ročný trest väzenia a Roman Paulus, ktorý si odpykáva 25 rokov väzenia. Súd podľa hovorkyne rozhodol tak, že "zrušuje výroky o vine a trestoch uložených im rozsudkom Špecializovaného trestného súdu zo dňa 25. septembra 2012, ako aj všetky ďalšie rozhodnutia na tieto výroky obsahovo nadväzujúce".

Kaciana podľa obžaloby rozstrieľal Paulus 23. februára 2010 v Šali. Vraždu si objednal Vasaráb, ktorý mal s Kacianom dlhodobé spory. Európsky súd pre ľudské práva vlani skonštatoval, že v kauze vraždy kontroverzného podnikateľa prišlo vo vzťahu k odsúdeným k porušeniu práva na výsluch svedkov v trestnom konaní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy