Oblačno
20°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Prezidentka dočasne pozbavila riaditeľa SIS výkonu štátnej služby
Zdielať na

Prezidentka dočasne pozbavila riaditeľa SIS výkonu štátnej služby

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok, 21. augusta, rozhodla o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby riaditeľa SIS Michala Aláča. Informoval o tom Martin Strižinec, hovorca prezidentky SR.

Voči Michalovi Aláčovi bolo 17. augusta vznesené obvinenie za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. S obvinením sa stotožnili dozorujúci aj službukonajúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. "Podľa zákona č. 73/1998 Z. z. sa príslušník Slovenskej informačnej služby musí dočasne pozbaviť výkonu štátnej služby, ak by jeho ďalšie ponechanie vo výkone štátnej služby ohrozovalo dôležitý záujem štátnej služby a je dôvodne podozrivý, že spáchal trestný čin," informoval Strižinec.

​Strižinec informoval, že tieto dôvody boli naplnené, keďže uvedených trestných činov sa podľa vyšetrovateľa mal Michal Aláč dopustiť v priamej súvislosti s výkonom funkcie riaditeľa SIS. "Jeho ponechanie vo výkone štátnej služby by ohrozovalo dôležitý záujem štátnej služby, ktorým je efektívne fungovanie domácich a zahraničných partnerských vzťahov založených na vzájomnej dôvere," uviedol Strižinec.

V takomto prípade vedie SIS jej námestník. "Rovnaký postup uplatnila prezidentka aj v minulosti v prípade obvinenia vtedajšieho riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského," uzavrel Strižinec.

Súvisiace články