Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Revolúcia v mýtnom systéme: Ódor si pri kontrole vypočul dobré správy
Zdielať na

Revolúcia v mýtnom systéme: Ódor si pri kontrole vypočul dobré správy

BRATISLAVA / Premiér Ľudovít Ódor má za sebou kontrolný deň v Národnej diaľničnej spoločnosti. Zisťoval, či spustíme európske mýto včas. Od neho si sľubuje výraznú úsporu. Doteraz sme mýtny systém nevlastnili a museli sme preto zaň platiť prevádzkovateľovi.

"Mal som možnosť zistiť, ako funguje mýtny úradník, takže keď mi mandát končí, tak mám ďalšiu kvalifikáciu, kde sa môžem zamestnať," poznamenal úsmevne premiér Ľudovít Ódor. Dobré správy rovná sa dobrá nálada. Diaľničiari premiérovi povedali, že stíhajú spustiť európsky mýtny systém včas. Ceny za prevádzku sa tak budú tlačiť smerom dole. Dôvodom je väčšia konkurencia.

Nový systém bude v rukách štátu

​Doteraz bol pritom mýtny systém v rukách len jediného súkromníka a štát ho ani nevlastnil. To sa teraz zmení. Noví poskytovatelia ale musia prejsť akreditačným procesom, a s tým pomôže dodávka, ktorú si premiér prezeral. Vozidlo bude slúžiť na to, aby sa správne kalibrovali noví operátori, ktorí budú zabezpečovať európsky mýtny systém. "Mýtny úradník si môže prezrieť jednoduché dáta ako počet náprav, emisnú normu, identifikácia jednotky, či má mýto zaplatené," doplnil mýtny úradník Martin.

A tieto údaje potom budú porovnávať a vyhodnocovať spomínaní noví poskytovatelia. Do spustenia európskeho mýta sa tak vychytajú všetky chyby. "To znamená, že mýtny systém bude v rukách štátu a prevádzkovať ho bude viac poskytovateľov. A práve vtedy by sa malo podariť stlačiť náklady pod 15 percent," dodal minister dopravy Pavol Lančarič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy