Polojasno
25°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Bez záujmu prekročili nosiča a nechali ho zomrieť. Mali ho zachrániť?
Zdielať na

Bez záujmu prekročili nosiča a nechali ho zomrieť. Mali ho zachrániť?

PAKISTAN/RAKÚSKO/SLOVENSKO / Desiatky tých, ktorí mierili k vrcholu K2, ho len bez záujmu prekročili a nechali zomrieť. Takto informujú médiá o smrti pakistanského nosiča na druhej najvyššej hore sveta. Informáciu ako prvý priniesol nemecký denník Bild. Zábery, ktoré zverejnil boli pre mnohých nepochopiteľné i šokujúce.

Bol to rakúsky horolezec, ktorý nemeckým novinárom porozprával o udalosti na K2. Sám cestu na vrchol vzdal po páde lavíny. Televízii JOJ sa dnes s Wilhelmom podarilo hovoriť. "Pozreli sme si naše video z dronu z tejto osemtisícovky. A ostali sme šokovaní ako ešte žijúceho človeka ostatní míňali," uviedol Wilhelm Steindl, rakúsky horolezec a hoteliér. 

To isté údajne ukazujú aj zábery ďalšieho z horolezcov. 27-ročný Muhammad Hassan leží na trase, po ktorej smerom k vrcholu stúpajú desiatky ľudí. Údajne sa ich snaží chytiť za nohu, no nikto sa pri ňom nepristaví. "Bola to mimoriadna udalosť na K2, ale prečo sa nikto nepokúsil o záchrannú akciu, to naozaj neviem pochopiť," dodal Wilhelm. 

"Ťažká otázka kedy sa môže pomôcť a kedy nie. Záleží na podmienkach, na počasí, fyzickej kondícii, koľkí sú ľudia na pomoc, v akom stave je postihnutý," uviedol Michal Kriššák, držiteľ Denali pro Mountainner. Podľa neskôr zverejnených informácií o smrti pakistanského nosiča, tí, ktorí sa pri ňom napokon pristavili, prišli neskoro. Viacerí svetoví horolezci vrátane Renholda Messnera hovoria o nulovej empantii, veľkej hanbe a o tom, že vlastne skončila solidarita medzi horolezcami, no zároveň, že tí, ktorí prekročili pakistanského nosiča a nepomohli mu, vlastne horolezcami ani neboli.

Kritika sa objavila aj na adresu Kristin Harila, ktorá v rovnaký deň, ako na K2 zomrel Muhammad, slávila na K2 rekord, keď za 92 dní zvládla 14 osemtisícoviek. Nórka na kritiku, že zranenému mužovi pri ceste za rekordom nepomohla, zareagovala na svojej stránke včera. "Som veľmi nahnevaná, koľkí ľudia boli obvinení z tejto tragickej udalosti. Lama, Gabriel a môj kameraman na K2 sa 4 hodiny snažili zachrániť Muhammeda," uviedla Harila. "Akákoľvek pomoc je iluzívna," povedal Radek Jaroš, český horolezec. 

Vo svojom dlhom opise však píše, že napriek extrémnej snahe nebolo možné pakistanského nosiča dostať bezpečne z hory. Tieto slová potvrdzuje aj Slovák, ktorý pred 25 rokmi dokázal z najvyššej hory Aljašky dostať do bezpečia japonského horolezca, ktorého tam našiel ležať bezvládne v snehu. On sám zažil, že mu počas zachraňovania Japonca viacerí horolezci, ktorých stretli, odmietli pomôcť. "Začali ma predbiehať nejakí Američania, neposkytli nám vodu, lebo, že oni ju majú len pre seba," dodal Kriššák.

Michal pri záchrane utrpel omrzliny, za svoj čin získal ocenenie. Na otázku či zachraňovať alebo nezachraňovať v extrémnych podmienkach hôr má jasnú odpoveď. "Urobil by som to isté," doplnil Kriššák. Šokujúce video z K2 komentovať nechcel, keďže nepozná podrobnosti. Český horolezec sa na celú udalosť z K2, na ktorú vystúpil pozrel z iného uhla. "Môže sa stať, že idete okolo autonehody ale nestojíte, pokračujete v jazde a neposkytnete pomoc," dodal Jaroš. Prípad vyšetruje pakistanská polícia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy