Oblačno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Výrobný závod v Tornali sa opäť ocitol pod vodou. Zasadal krízový štáb
Zdielať na

Výrobný závod v Tornali sa opäť ocitol pod vodou. Zasadal krízový štáb

TORNAĽA / Pri Tornali sa rieka Slaná preliala pravdepodobne na viacerých miestach cez hrádzu a zatopila polia. Voda sa postupne valila k miestnej firme. Tá je už niekoľko hodín pod vodou. Zástupcovia sa ku škodám zatiaľ vyjadriť nevedeli. Hasiči sú stále na mieste a odčerpávajú vodu.

Podobným záplavám čelili aj v roku 2010, kedy sa tu vyliala rieka Slaná. Po výdatných dažďoch sa situácia zopakovala. "Vyliala sa rieka Slaná, ktorá sa vlastne v niektorých nižších miestach  vybrežila zo svojho koryta a zaplavila územie. A tá voda sa v súčasnosti akumulovala v tomto najnižšom bode," opísal riaditeľ KR HaZZ v Banskej Bystrici, Dušan Hancko.

Zaplavené je niekoľko hektárové územie, hasičov na pomoc privolali 7. augusta ráno. Vodu odčerpávajú do miestneho potoka, ktorý sa vlieva do rieky Slaná. "Momentálne máme nasadené jedno vysokovýkonné čerpadlo z Banskej Bystrice, smeruje k nám ďalšie z Lešti. Máme tu nasadené kalové čerpadlá z hasičskej stanice Tornaľa a Gemer," dodal veliteľ zásahu Hasičskej stanice v Tornali, Ján Jasenka. A hoci odčerpávajú približne 50-tisíc litrov vody za minútu, hladina vody klesá iba pomaly. "Predpoklad, ako dlho to bude trvať, nevieme povedať. Základ je to, že voda nám klesá. Ak sa nezmenia poveternostné podmienky, tak by sa nám to malo podariť odčerpať," opísal Ján Jasenka.

Primátorka 6. augusta vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity, na druhý deň zasadal krízový štáb. Hovorili nielen o tom, ako čo najrýchlejšie dostať vodu zo zatopeného územia, ale navrhovali aj riešenia do budúcnosti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy