Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
530. deň na Ukrajine: 22 Ukrajincov sa vrátilo domov z ruského zajatia
Zdielať na

530. deň na Ukrajine: 22 Ukrajincov sa vrátilo domov z ruského zajatia

KYJEV / Rusko hlási zostrelenie dronu nad Kalužskou oblasťou. Pri ruskom ostreľovaní Chersonu a Charkovskej oblasti zahynuli 3 ľudia. Ukrajina zadržala ženu podozrivú z plánovania útoku na Zelenského. Pri najnovšej výmene zajatcov s Ruskom sa domov vrátilo 22 vojakov. Rusi použili na juhu Ukrajiny chemickú muníciu, tvrdí ukrajinský generál.

Rusko hlási zostrelenie dronu nad Kalužskou oblasťou

Ruská protivzdušná obrana zničila dron nad Kalužskou oblasťou v západnej časti Ruska, oznámil v pondelok tamojší gubernátor Vladislav Šapša. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. To, kto tento dron vyslal, nebolo bezprostredne známe. Ukrajina sa k incidentu nevyjadrila. Kyjev sa však takmer nikdy verejne nehlási k útokom, ktoré sa uskutočnia na ruskom území alebo na území Ukrajiny kontrolovanom Ruskom. Ruské úrady Ukrajinu vinia z tohtoročného nárastu v počte útokov dronmi v Rusku, pripomína Reuters. Kalužská oblasť sa nachádza v západnej časti Ruska a na severe hraničí s Moskovskou oblasťou.

Pri ruskom ostreľovaní Chersonu a Charkovskej oblasti zahynuli 3 ľudia

Jedna žena zahynula v pondelok skoro ráno, keď ruské sily ostreľovali juhoukrajinské mesto Cherson. Dvaja ďalší ľudia prišli o život pri ruskom ostreľovaní pohraničných častí Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu britského denníka The Guardian, ktoré sa odvolali na ukrajinské úrady.

"Cherson mal ťažkú noc... Ruská armáda pokračovala v ostreľovaní domov obyvateľov v centrálnej časti mesta," uviedol gubernátor Olexandr Prokudin v odkazovej aplikácii Telegram. Podľa neho zahynula 59-ročná žena a medzi zranenými sú dvaja záchranári a 93-ročná žena. Prokudin dodal, že ostreľovanie sa začalo okolo polnoci a trvalo niekoľko hodín. Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na Telegrame informoval, že dvaja civilisti boli v pondelok ráno zabití a traja ďalší utrpeli zranenia počas ruského ostreľovania pohraničných častí Charkovskej oblasti.

Mesto Cherson aj časti Charkovskej oblasti priamo susedia s frontom, píše Reuters. Ukrajinská armáda hlásila, že ruské útoky v Charkovskej oblasti sa v posledných dňoch zintenzívnili. Ukrajina dobyla mesto Cherson a časti Chersonskej oblasti vlani v novembri, po mesiacoch ruskej okupácie, ale ruské sily často toto mesto aj okolité územia ostreľujú z druhého brehu rieky Dneper. Tento mesiac pri ruskom ostreľovaní zahynul v nemocnici v Chersone mladý lekár, ktorý bol v práci prvý deň, a päť zdravotníkov utrpelo zranenia. Rusko popiera, že počas invázie na Ukrajinu zámerne mieri na civilistov alebo nemocnice, pripomína Reuters.

Ukrajina zadržala ženu podozrivú z plánovania útoku na Zelenského

Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) zadržala ruskú informátorku, ktorá pripravovala ruský vzdušný útok na Mykolajivskú oblasť v čase návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy spravodajskej televízie CNN. Údajná informátorka zbierala spravodajské informácie o plánovanej návšteve Zelenského v Mykolajivskej oblasti, ktorá sa uskutočnila koncom júla.

Podľa SBU sa podozrivá účastníčka sprisahania snažila zistiť informácie o časoch a miestach, ktoré Zelenskyj počas cesty navštívi. SBU však v čas získala informácie o "rozvratných aktivitách" podozrivej a prijala dodatočné bezpečnostné opatrenia. Sledovaním komunikácie zadržanej ženy sa SBU podarilo zistiť, že mala za úlohu identifikovať aj polohy systémov elektronického boja a ukrajinských skladov munície. Pri vyšetrovaní sa tiež zistilo, že podozrivá bola obyvateľovou mesta Očakiv na juhu Ukrajiny a v minulosti bola predavačkou vo vojenskom obchode. Žena, ktorej meno nebolo zverejnené, tiež údajne cestovala po okrese a na video natáčala polohy rôznych ukrajinských objektov.

Pri najnovšej výmene zajatcov s Ruskom sa domov vrátilo 22 vojakov

Rusko a Ukrajina si v pondelok vymenili vojnových zajatcov. Domov sa tak vrátilo 22 ukrajinských vojakov, informoval vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters. Jermak oznámil, že medzi prepustenými vojakmi sú dvaja ukrajinskí dôstojníci, a ďalej seržanti či vojaci, ktorí bojovali na rôznych úsekoch frontu. Niektorí z nich boli ranení. Video zverejnené na platforme Telegram zachytávalo vojakov zahalených do modro-žltých ukrajinských vlajok, ako pózujú pre fotografov a skandujú "Sláva Ukrajine".

"Dnes sme dostali domov zo zajatia 22 ukrajinských bojovníkov," napísal šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Bez ďalších podrobností dodal, že najstarší z nich má 54 rokov a najmladší 23 rokov. Moskva sa zatiaľ k najnovšej výmene vojnových zajatcov nevyjadrila. Reuters pripomína, že Rusko a Ukrajina si počas vojny, ktorá trvá už 18. mesiac, takto pravidelne vymieňajú zajatcov.

Rusi použili na juhu Ukrajiny chemickú muníciu, tvrdí ukrajinský generál

Ruské jednotky použili na ostreľovanie ukrajinských pozícií v Záporožskej oblasti na juhu krajiny strely z raketometov obsahujúce chemickú bojovú látku. Uviedol to na svojom webe list Ukrajinska pravda s odvolaním sa na vyjadrenie veliteľa jedného z zoskupení ukrajinských vojsk Oleksandra Tarnavského na sociálnej sieti. Moskva sa k tomuto tvrdeniu zatiaľ nevyjadrila.

"Nepriateľ v rozpore so všetkými dohovormi ďalej používa chemickú muníciu. V uplynulých 24 hodinách pri obci Novodanylivka dvakrát strieľal z raketometov strelami, ktoré obsahovali chemickú látku (pravdepodobne chlorpikrín)," napísal generál Tarnavskyj, ktorý velí zoskupeniu Tavrija. Dodal, že ostreľovanie si nevyžiadalo obete ani ranených. Tarnavskyj podľa dostupných údajov velil jednotkám, ktoré vlani oslobodili Cherson, jediné oblastné centrum, ktorého sa Rusi od vpádu na Ukrajinu vlani vo februári zmocnili.

Proruskí separatisti zo Slavjanska vo východoukrajinskej Doneckej oblasti v lete 2014 obvinili ukrajinské vládne sily, že pri ostreľovaní okolia mesta použili chemické zbrane, konkrétne práve chlorpikrín, teda bezfarebnú a prudko jedovatú kvapalinu, ktorá bola známa ako chemická zbraň za prvej svetovej vojny a ktorá sa v súčasnosti nazýva chemická zbraň. Používa sa v poľnohospodárstve proti poľným škodcom. Hovorca velenia vojenskej operácie vedenej proti povstalcom toto nariekanie vzápätí odmietol. Na juhu Ukrajiny je teraz ťažisko ukrajinskej protiofenzívy, ktorá mieri na mestá Melitopol a Berďansk okupovaná Rusmi v Záporožskej oblasti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy