Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Obilia bude na Slovensku dosť a úroda bude nadpriemerná. Čo bude s ukrajinským obilím?
Zdielať na

Obilia bude na Slovensku dosť a úroda bude nadpriemerná. Čo bude s ukrajinským obilím?

BRATISLAVA / Obilia bude na Slovensku dosť a úroda bude nadpriemerná. Karty na domácom trhu však môže zamiešať situácia s ukrajinským obilím. Ukrajinci ju momentálne nedokážu vyvážať do krajín, ktoré ju potrebujú, pre nedávne odstúpenie Ruska od dohody. Slovenskí pestovatelia tak majú stále obavy, že lacné obilie skončí u nás.

Napriek ruskej agresii dokázala Ukrajina vyviezť z čiernomorských prístavov 33 miliónov ton obilia do najchudobnejších krajín Afriky a Ázie. Po tom, ako Rusi odstúpili od obilnej dohody, je otázne, čo s ním bude. O vývoze obilia z čiernomorských prístavov v stredu 26. júla rokovala aj novovytvorená Rada NATO – Ukrajina, ktorú zvolal ukrajinský prezident.

​Momentálne ale platí v piatich krajinách EÚ vrátane Slovenska zákaz dovozu pšenice z Ukrajiny do polovice septembra. Slovensko ale môže byť tranzitnou krajinou, cez ktorú budú pšenicu vyvážať do krajín, ktoré ju potrebujú. "Rusi napádajú aj dunajskú cestu. Slovensko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko budú hlavné koridory transportu," uviedol Jozef Bíreš, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. 

Slovensko dlhodobo hovorí, že ak by sa lacná ukrajinská pšenica dostala k nám, konkurovať by sme nedokázali. "Môže sa dostať nejakým reexportom ako napríklad z Česka, ktoré tento zákaz nepodpísalo," priblížil poľnohospodár Oliver Šiatkovský. "Určite to narušuje domáci trh," potvrdil Bíreš. "Urobí to výrazný finančný prepad," doplnila Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Na niektorých územiach Slovenska je už pokosené, poľnohospodári očakávajú najlepšiu úrodu za posledných 5 rokov. V niektorých regiónoch Slovenska by jej dokonca malo byť prebytok. Podľa pestovateľov tak budú naďalej požadovať predlženie zákazu dovozu niektorých produktov od našich východných susedov. "Určite budeme podporovať to, aby sa predlžil zákaz na predaj agrárnych komodít z Ukrajiny, ktorý platí do 15. septembra," uviedla Holéciová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy