Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Slováci otvárajú náruč novému investorovi: Neprinesie len pracovné miesta
Zdielať na

Slováci otvárajú náruč novému investorovi: Neprinesie len pracovné miesta

PALÁRIKOVO / Na juh Slovenska - do Palárikova - smeruje nevídane veľká investícia. Vďaka nej vznikne práca pre 850 ľudí. Investor Vailant Group Industrial tam plánuje vybudovať závod na výrobu kotlov a čerpadiel za 130-miliónov eur.

Časť toho priemyselného parku zaberie firma a ostatné bude predmetom kúpy a smer do katastrálneho územia Tvrdošovce. Výstavbu nového výrobného areálu pre 850 zamestnancov pripravuje v Palárikove, kde žije niečo cez 4-tisíc obyvateľov, spoločnosť Vaillant Group, výrobca tepelných čerpadiel a závesných plynových kotlov. "Takáto investícia na juhu Slovenska je nevídaná, je prvá svojho druhu. Po mnohých rokoch prichádza takýto obrovský investor," uviedla Ľubica Karasová, starostka obce Palárikovo. 

Výrobný areál v priemyselnom parku v Palárikove bude tvoriť administratívna centrála, výrobná a logistická hala, viac ako 140 tisíc metrov štvorcových. So stavbou chcú začať do roka. "Máme projektovú dokumentáciu, máme zámer, máme pravidelné jednania. Podmienkou bolo, aby podliehali posudzovania vplyvu na životné prostredie," dodala starostka.

Okresný úrad už preveruje potrebné povolenia

Tie sa týkajú napríklad vyňatiu ornej pôdy z fondu odpadového hospodárstva, ale aj prekládku vedenia vysokého napätia. "Má to obrovský význam pre okres Nové Zámky aj z hľadiska zamestnanosti," povedal prednosta Okresného úradu Nové Zámky Ladislav Hamran. Súčasťou projektu je aj realizácia verejnej zelene, či retenčných jazierok, aby v rámci šetrenia energií mohli využívať vlastné produkty. Na mieste potrebujú vybudovať kruhovú križovatku, lebo je veľmi nevyhnutná z hľadiska bezpečnosti. Pri nehodách tam vyhasol nejeden ľudský život. Podľa starostky záujem o zamestnanie budú mať aj domáci, ale väčšina bude zrejme do Palárikova dochádzať.

Súvisiace články