Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Starosť alebo investičný potenciál? Obyvateľom sa predstava benzínky nepozdáva
Zdielať na

Starosť alebo investičný potenciál? Obyvateľom sa predstava benzínky nepozdáva

LIPNÍKY / Plán čerpacej stanice v dedine Lipníky postavil na nohy niektorých miestnych obyvateľov. Najmä tých, ktorí ju majú mať blízko domu. Obec zažíva dennodenný tranzit a roky bojuje za obchvaty a menej dopravy. Leží totiž na medzinárodnej trase do Poľska.

Manželia Gaálovci si svoj dom postavili pred desiatimi rokmi. Na konci ulice, na konci dediny. "Tu hneď na kraji má byť čerpacia stanica," povedal Edar Gaál, obyvateľ Lipník.

Toto je realita tranzitných dedín. Keď vychádzate z vedľajšej cesty, chce to poriadnu dávku trpezlivosti. Ľudia tu majú spočítané vlastné rekordy počtov kamiónov. Napríklad pán Mikuláš ich rátal naposledy 15 minút. "O polnoci okolo 120 kamiónov," tvrdí obyvateľ Mikuláš Marušin. Niektorí obyvatelia sa boja, že tak, ako boli doteraz tranzitnou dedinou, tak sa z nich pre čerpaciu stanicu stane tranzitné odpočívadlo. 

Starosta v novej čerpacej stanici vidí potenciál

Starostu sme zastihli na dovolenke. Myšlienka projektu čerpacej stanice je podľa neho stará už 5 rokov. Prekvapuje ho, že sú ľudia, ktorí o ňom nevedia. On ju vníma ako súčasť rozvoja obce a to nielen pre potenciálne pracovné miesta. Investor sa podľa neho zaviazal preinvestovať státisíce eur na cesty, chodníky, či vodovod. A úžitok z toho majú mať aj majitelia okolitých parciel."Akonáhle tam bude čerpacia stanica, tak neviem, kto kúpi tie pozemky," obáva sa obyvateľ obce.

Obyvatelia sa taktiež sťažujú, že im to nebolo vopred oznámené. "Však sme v 21.storočí. Akou inou formou sa o tom ešte malo informovať. Bolo to oznamované rozhlasom, na webovej stránke," uviedla zástupkyňa starostu obce Lipníky Jarmila Červeňáková. Starosta hovorí, že investor už v minulosti vyslovil, že čerpacia stanica môže byť otvorená len do 22. hodiny a nebude na nej priestor na parkovanie kamiónov. Zatiaľ to však nie je zmluvne ošetrené.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy