Oblačno
21°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Ľudia dostali prácu a obnovovali hrady. Unikátny projekt je ale ohrozený
Zdielať na

Ľudia dostali prácu a obnovovali hrady. Unikátny projekt je ale ohrozený

JASENOV (OKR. SOBRANCE) / Vďaka unikátnemu projektu obnovy slovenských hradov naše historické pamiatky postupne vstali z popola. Dva rezorty, ktoré sa na projekte podieľali, ale údajne prestali spolupracovať. Aby hrady nezačali znova chátrať, nadšenci obnovy pamiatok sa s petíciou obracajú priamo na vládu.

Slovenské hrady vstali z popola

"Bola to zlatá éra hradov vtedy. V prvom roku na približne 40-tich hradoch pracovalo okolo 600 zamestnancov," opísala starostka obce Jasenov, Lucia Sukeľová. Od roku 2011 to bol projekt dvoch ministerstiev. Rezort práce preplácal mzdy, ministerstvo kultúry napríklad pracovné náradie. Do projektov boli zaradení predovšetkým uchádzači o zamestnanie s nízkym stupňom vzdelania, ale tiež dlhodobo nezamestnaní. Rezort kultúry síce s financovaním pokračuje, no ministerstvo práce už mzdy neprepláca. Hovorí o iných formách podpory nezamestnaných. Napríklad o sociálnych podnikoch. "Predmetom ich činnosti sú aj stavebné a rekonštrukčné práce, ktoré by mohli byť využívané aj na obnovu pamiatok," uviedla Kristína Korenková, hovorkyňa ministerstva práce.

V časoch trvania projektu išlo iba na mzdy pracovníkov asi 3,5 milióna eur z Európskeho sociálneho fondu, prostredníctvom rezortu práce. "Z toho sociálneho fondu boli hradené aj odvody. To znamená, že aj štát z toho mal príjem a nemusel vyplácať príspevky v nezamestnanosti," opísal Ratibor Mazúr zo Združenia na záchranu hradov. "Mali mzdu, ostávali doma, nemuseli ísť do zahraničia od rodín. Mnohí dnes naozaj z tých špecifických skupín, oslabených skupín, sedia doma a nemajú prácu," vysvetlila starostka. "Ministerstvo kultúry SR nepozná dôvody rozhodnutia MPSVaR SR nepokračovať ďalej v týchto projektoch," uviedla hovorkyňa ministerstva kultúry, Kristína Dobiáš Ružičková.

Obracajú sa na vládu

Na Jasenovskom hrade každoročne pracovalo asi 30 ľudí. V aktuálnej sezóne sa tento počet znížil na štyroch zamestnancov. Združenie na záchranu hradov pripravilo petíciu, ktorú je možné podpísať do konca augusta. Obracia sa na vládu. "Nedostávame žiadne odpovede z ministerstva práce. Prestali komunikovať na túto tému a ani nebola snaha nadviazať nejakú spoluprácu medzi ministerstvom kultúry a ministerstvom práce," vysvetlil Ratibor Mazúr.

Podľa ministerstva kultúry financovanie miezd by v budúcom roku bolo reálne vtedy, ak sa pripojí niektorý z rezortov, ktorý disponuje peniazmi z Európskeho sociálneho fondu. "Dnes si to žiada už tu pravidelnú údržbu a pravidelný servis. Za víkend tu príde aj 500 či 600 návštevníkov," dodala Sukeľová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy