Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Marihuanový protest: Zadržali 7 ľudí!
Zdielať na

Marihuanový protest: Zadržali 7 ľudí!

Nesúhlas s nimi prišli vyjadriť zástupcovia pravicových extrémistov

Nakoniec za dohľadu polície prešli iba cez Banskobystrickú ulici na Námestie slobody pred Úradom vlády SR, kde na pódiu vystúpili viacerí zástancovia marihuany. Podľa bratislavského krajského policajného hovorcu Františka Peczára to bolo rozhodnutie organizátorov.

"Nechceme sa báť" či "zelené Slovensko" skandoval dav pomedzi vystúpenia jednotlivých rečníkov. Ako konštatoval na pódiu jeden z nich, dôvodom akcie je nesúhlas so súčasnými zákonmi, ktoré z pracujúcich a študujúcich ľudí vytvárajú kriminálnikov. V tejto súvislosti poukázal na to, že v súčasnosti má skúsenosti s marihuanou 30 percent mladých ľudí. Organizátori protestu tvrdia, že represia a prohibícia nie je riešením.

Ako priblížil Peczár, na zhromaždenie dohliada asi 220 policajtov z kriminálnej, poriadkovej a dopravnej polície. Polícia počas akcie zadržala už šesť osôb. "Dve za držanie chladnej zbrane, jedna osoba za podporu a propagáciu hnutí potláčajúcich menšiny a štyri osoby boli predvedené na zistenie totožnosti." Priblížil, že policajti budú podujatie monitorovať až do úplného konca. Upozornil, že ak by sa medzi prítomnými našiel niekto, kto by požíval alebo mal pri sebe omamné alebo psychotropné látky, bude predvedený.

Nesúhlas s dnešným happeningom prišli dnes pred Prezidentský palác vyjadriť zástupcovia pravicových extrémistov. Súbežnú protestnú akciu proti drogám avizovala na svojej webovej stránke Ľudová strana - Naše Slovensko. Táto akcia však podľa slov staromestskej hovorkyne Aleny Kopřivovej nebola nahlásená. Na námestí bol aj vodca Slovenskej pospolitosti Ivan Sýkora. Zástupcovia tohto tábora sa už na ďalšiu časť akcie nepresunuli.  

Polícia predviedla počas akcie sedem osôb. "Dve osoby za držanie chladnej zbrane, jedna za podporu a propagáciu hnutí potláčajúcich menšiny a štyri osoby na zistenie totožnosti," povedal Peczár. Podľa neho policajti dohliadajú aj na to, či niekto z demonštrantov neužíva omamné či psychotropné látky, medzi ktoré marihuana patrí.

Dodal, že policajti budú mať zvýšený výkon služby aj večer, keď v jednom z bratislavských klubov sa má uskutočniť after-party. "Budeme monitorovať až do úplného skončenia tejto akcie," povedal. Polícia podľa neho celú akciu vyhodnotí nasledujúci deň.

Zdielať na

Najčítanejšie správy