Skoro jasno
23°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Významné ocenenie práce TV JOJ od SAV: Za propagáciu vedy získal medailu moderátor Ján Mečiar
Zdielať na

Významné ocenenie práce TV JOJ od SAV: Za propagáciu vedy získal medailu moderátor Ján Mečiar

BRATISLAVA / Slovenská akadémia vied oslavuje významné jubileum - 70 rokov od prijatia zákona, ktorý jej dal oficiálnu podobu. Akadémia vied si prešla rôznymi obdobiami, vrátane normalizácie. Dnes je modernou vedeckou inštitúciou uznávanou aj vo svete. Pri tejto príležitosti ocenila viacerých vedcov a propagátorov vedy, medzi inými aj moderátora TV JOJ Jána Mečiara, ktorý pripravuje reláciu Spektrum v spravodajskej televízii JOJ 24.

Pri príležitosti 70. výročia SAV udelil jej predseda Pavol Šajgalík v piatok, 23. júna, kolektívom a osobnostiam pamätné medaily. Ocenenia si v priestoroch Slovenského národného divadla v Bratislave prevzali osobnosti a kolektívy, ktorí sa zaslúžili o rozvoj vedy na Slovensku, reprezentujú úlohu akadémie alebo prispievajú k viditeľnosti vedy a výskumu na Slovensku.

Šajgalík udelil medaily aj v kategórii popularizátor vedy. Ocenenia dostali občianske združenie All4Science, kolektív popularizátorov z Ústavu materiálového výskumu SAV v Košiciach, tvorcovia relácií Experiment a VaT magazín v RTVS a Ján Mečiar za rubriku Spektrum a reláciu Spektrum 24.

​Medaily za historický alebo aktuálny prínos SAV pre spoločnosť dostalo šesť ústavov - Astronomický ústav SAV, Ústav experimentálnej endokrinológie Biomedicínskeho centra SAV, Archeologický ústav SAV, Ústav vied o Zemi SAV, Botanický ústav Centra biológie rastlín a biodiverzity SAV, Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV.

Ocenených bolo aj deväť osobností vedy - Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV, Igor Broska z Ústavu vied o Zemi SAV, Karol Nemoga z Matematického ústavu SAV, Daniela Ježová z Ústavu experimentálnej endokrinológie Biomedicínskeho centra SAV, Čestmír Altaner z Ústavu experimentálnej onkológie Biomedicínskeho centra SAV, Tomáš Bleha z Ústavu polymérov SAV, Gabriela Kiliánová z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV, Zuzana Kusá zo Sociologického ústavu SAV a Ivan Kamenec z Historického ústavu SAV.

Medaily dostali aj externí členovia Vedeckej rady SAV - predsedníčka Akadémie vied Českej republiky Eva Zažímalová, rektor Univerzity Komenského v Bratislave Marek Števček, rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Oliver Moravčík, rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Pavol Sovák, rektor Technickej univerzity v Košiciach Stanislav Kmeť a dlhoročný člen Vedeckej rady SAV zastupujúci súkromný sektor Štefan Rosina.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy