Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Najagresívnejší útok vlkov za 30 rokov. Starosta sa obáva najhoršieho
Zdielať na

Najagresívnejší útok vlkov za 30 rokov. Starosta sa obáva najhoršieho

ZÁZRIVÁ / V Zázrivej sa spamätúvajú z najagresívnejšieho útoku vlkov na stádo oviec. Podobnú udalosť za posledných 30 rokov neregistruje ani tamojšia kronika obce. Na družstevnom salaši nad Zázrivou zaútočila svorka vlkov a zabila takmer sto oviec. Ďalšie desiatky oviec sú zranené. Podľa všetkého v tomto období sa vlci prioritne nechceli nasýtiť, ale učili loviť svoje vĺčatá na ľahkej koristi, ako sú ovce.

"To na Slovensku ešte nikto nezažil. Voľakedy si to tí bačovia aj chránili. Tá zver nechodila do dolín, ako teraz chodí," uviedol kontrolór zázrivského urbáru Ondrej Borončo. V košiari bolo košiarovaných približne 250 oviec. Starosta uvádza, že bol aj poriadne oplotený. "Vlci prekonali nejakým spôsobom oplôtok a stádo rozháňali po okolitých lesoch," uviedol Matúš Mních, starosta Zázrivej. 

Útok musel byť rýchly. Nemohol mu zabránil ani pracovník družstva, ktorý okamžite vybehol z maringotky umiestnenej pri košiari. "Už sme sa stiahli so salašmi takmer do záhrad. Voľakedy boli salaše aj 1 200 metrov nad morom," pokračoval starosta. Niektoré ovce krvavý útok vlkov prežili. Družstevníci sa k prípadu nechceli vyjadrovať.

Podľa Zázrivcov posledné ovce presťahovali ku družstvu a salaš rozobrali. Desiatky zranených oviec údajne dali do maštalí. "Kompenzácie škôd, ktoré spôsobia chránené živočíchy, sú v kompetencii okresného úradu. Vlk dravý nie je chránený nielen slovenskou, ale aj európskou legislatívou," vysvetlil hovorca Ministerstva životného prostredia SR Tomáš Ferenčík.

Obec Zázrivá je preslávená zázrivskými korbáčikmi, ktoré sú robené práve z ovčieho mlieka, ku ktorému patrí aj chov oviec. Starosta sa obáva najhoršieho. "Môže dôjsť aj k tragédii, že môžu napadnúť náhodného hubára. Pokiaľ budú svorky väčšie ako 10 kusov, strácajú akékoľvek zábrany," dodal.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy