Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vietnamci sa stali oficiálne uznanou národnostnou menšinou na Slovensku
Zdielať na

Vietnamci sa stali oficiálne uznanou národnostnou menšinou na Slovensku

BRATISLAVA / Vietnamská komunita sa stala 14. oficiálne uznanou národnostnou menšinou na Slovensku. Udelenie štatútu schválila na stredajšom (7.6.) rokovaní vláda. Kabinet sa pri rozhodnutí opieral o odporúčanie Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, ktorá odporúčala uznanie na základe odborného stanoviska Ústavu etnológie a sociálnej antropológie Slovenskej akadémie vied. Autori posudku priznávajú legitimitu a relevantnosť žiadosti vietnamskej komunity.

"Spĺňa kritérium početnosti, na Slovensku žije už takmer 70 rokov a v súčasnosti je etablovaná tretia generácia, ktorá je plne integrovaná v spoločnosti," uvádza sa v stanovisku. Vzhľadom na fakt, že v súčasnosti neexistuje formálny systém oficiálneho uznania národnostných menšín, vietnamská komunita sa medzi oficiálne uznané národnostné menšiny v SR prijala uznesením vlády o zaradení jej zástupcov do Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Podobný spôsob sa prijal naposledy v roku 2010, keď boli do skupiny oficiálne uznaných národnostných menšín prijatí Srbi na Slovensku.

Vietnamská menšina bude mať nárok na podporu svojich aktivít z finančných zdrojov Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Pripomienka pri schválení bodu sa týkala potrebnej úpravy zákona o tomto verejnoprávnom fonde. V Sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 sa k vietnamskej národnosti prihlásilo 2 793 obyvateľov SR. Vietnamskú národnosť ako ďalšiu národnosť si v Sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 uviedlo 489 obyvateľov SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy