Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V zdravotníctve panuje dlhodobý problém. Zdravotných sestier je čoraz menej
Zdielať na

V zdravotníctve panuje dlhodobý problém. Zdravotných sestier je čoraz menej

BRATISLAVA / Nedostatok zdravotných sestier v slovenskom zdravotníctve je dlhodobý problém. Okrem nízkeho finančného ohodnotenia a vysokej psychickej a fyzickej záťaže sa ako problém javí odchod vyše polovice absolventiek odboru do zahraničia. Navyše súčasný trend ukazuje, že ročne odchádza do dôchodku viac sestier, ako ich do odboru príde pracovať.

"My sme navrhli deväť takých dlhodobých opatrení, ktoré ak by sa začali realizovať pred tými desiatimi rokmi, tak dnes sme už mohli byť v úplne inej situácii," uviedla Iveta Lazorová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek. Aktuálne nám chýba niečo okolo 15 000 zdravotných sestier. Tretina z tých súčasných sa v nasledujúcich rokoch chystá do dôchodku. Otázkou tak ostáva, kto sa bude starať o starnúce obyvateľstvo.

Počet zdravotných sestier v zdravotníctve od roku 2009 klesá. Mierny nárast pocítil rezort v roku 2017. V roku 2021 bolo zdravotných sestier viac než 31-tisíc, čo oproti roku 2009 znamená takmer 5 % pokles. Podľa prognóz sa v roku 2030 zmení pomer zdravotných sestier a ľudí nad 70 rokov v spoločnosti nasledovne. "Tento pomer stúpne takmer o 50 %, to znamená, že bude pripadať viac ľudí nad 70 rokov na 1 zdravotnú sestru," povedal Martin Vlachynský, analytik Iness.

Už teraz sú naše sestry permanentne preťažené viac ako ich kolegyne v zahraničí. "Pokiaľ v zahraničí sa jedna sestra stará o sedem, maximálne desať pacientov na službe, tak napríklad u nás v slovenských nemocniciach je to pätnásť až tridsať pacientov bežne," dodala Lazorová. Ďalším problémom je masívny odchod sestier do dôchodku. "Do systému nám ročne príde 400 absolventov štúdia ošetrovateľstva, pričom ročne odíde zo systému do dôchodku 800 až 900 sestier," doplnila Lazorová.

Medzi ďalšie systémové zmeny patrí zvyšovanie miezd či zvýšenie kapacít stredných zdravotníckych zariadení. Závažnosť celej situácie si uvedomujú aj politici. "My potrebujeme možno aj pozitívnou diskrimináciou dotiahnuť mladé sestry, aby u nás pracovali aspoň niekoľko rokov, aby sa zastabilizovali, mali tu rodiny a už neodchádzali ďalej. Toto musí byť absolútna priorita v budúcnosti," poznamenal Peter Stachura (KDH), odborník na zdravotníctvo. 

"Je nekorektné hovoriť o sestrách, že sme im navýšili platy, pretože sa to porovnáva v percentách a nie v absolútnych číslach. V absolútnych číslach je pre nich stále atraktívnejšie robiť za hranicami, v iných sektoroch a pod," priblížil Oskar Dvořák (PS), odborník strany na zdravotníctvo. "Postavenie sestry v systéme, to musíme redefinovať. My musíme povedať, aké bude mať kompetencie," uviedol Vladimír Baláž (SMER-SSD), odborník strany na zdravotníctvo. "Napríklad, aby niektoré činnosti, najmä tie administratívne, vykonala skutočne administratívna sila a nie zdravotné sestry," dodal Vlachynský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy